Anonim

Шанхайският офис се трансформира в алуминиев технологичен инкубатор от Schmidt Hammer Lassen

Schmidt Hammer Lassen Architects превърна застаряващия офис блок в Шанхай в бизнес инкубатор, включващ нова полупрозрачна алуминиева кожа (+ слайдшоу).

На скандинавската фирма беше възложено да извърши основен ремонт на офис блок в CaoHeJing Hi-Tech Park - офис кампус непосредствено извън центъра на града - да създаде нов хъб за стартиращи технологични компании.

Основната промяна е добавянето на гофрираната алуминиева кожа, която изцяло покрива стария стоманен бетон, за да даде на сградата нова идентичност.

Image

Металът е покрит с бял полиестер на прах, за да му придаде по-чисто покритие, и е перфориран, за да стане полупрозрачен. Поради това Schmidt Hammer Lassen би могъл да го използва за покриване на някои от съществуващите прозорци, създавайки сянка и поверителност, когато това е необходимо.

Материалът също екранира нов слой изолация, както и някои ремонтирани и подменени сервизни канали.

Image Снимка от Леии Джан

Наречен инкубатор за иновации CaoHeJing, съоръжението е пилотният проект за по-широк ремонт на бизнес парка. Собствениците искаха да създадат работни места, които да отразяват актуалните тенденции като съвместната работа, но да избегнат разрушаването на съществуващите сгради.

"Клиентът изрази желание да се справи с разрушения си сграден фонд", заяви архитектът Крис Харди, който ръководи офиса на фирмата в Шанхай.

Image

"Много от техните съществуващи сгради бяха построени бързо и без много да се замислят върху основните подробности и качество. Те искаха да поправят това, да вдъхнат живот на тези съществуващи сгради", продължи той.

„Нашето предложение се отнасяше до това как да постигнете максимална сума за вашия долар, като се занимавате с технически проблеми, но същевременно създадохме смел и жизнен символ за младата стартираща общност в кампуса.“

Image

Вътре архитектите премахнаха някои от съществуващите преградни стени, за да създадат нов атриум за триетажната сграда.

Това пространство помага за повече естествен филтър за светлина във всяко ниво. Освен това създава социално пространство за персонал, включващо кафе, неофициални места за виси и спрени заседателни зали.

Image

Повечето повърхности са бели, което помага да се придаде на пространството усещане за лекота. Но има някои инжекции на цвят от избрани мебели, както и от стенопис от местния графити художник The Orange Blowfish.

Image

Следващата стъпка ще бъде прилагането на същите дизайнерски концепции към други сгради в кампуса.

Харди вижда проекта като показателен за нарастваща тенденция за обновяване в Шанхай, демонстриран от проекти като превръщането на Neri & Hu в колониален полицейски участък в дизайнерски център и керамичното ателие, създадено от Archi-Union в изоставен склад.

„Това определено е тенденция, на която сме свидетели в Китай, където имаме подобни проекти в други части на Шанхай и Пекин“, каза той.

„Клиентът, по-специално, активно влиза в партньорства с инкубатори по целия свят, много от Силиконовата долина“, продължи той. „За да затвърдят позицията си, те разбират, че се нуждаят от добро, устойчиво работно пространство, от което да могат да изградят собствена технологична общност“.

Image