Anonim

IFUB създава лофт апартамент със сводести тавани в бившата фабрика за шоколад в Берлин

Архитектурно студио IFUB е превърнало втория етаж на стара шоколадова фабрика в Берлин в апартамент с извити тавани, разкрити стоманени изделия и големи прозорци.

IFUB реновира апартамент H, за да предостави споделен дом за дъщерята на клиента и нейните приятели. Целта беше да се създаде комфортно жилищно пространство, без да се губят следи от индустриалното наследство на сградата.

Оригиналният под от керамични плочки е непокрит, почистен и смазан, докато сводестите тавани и стоманените изделия са оставени изложени, но боядисани в бяло, за да разкрият текстурата на тухлената зидария.

Image

„Таваните са оригинални - в Германия този тип конструкция се нарича пруски сводест таван“, каза архитектът Бернхард Курц пред Dezeen.

"Това е носеща стоманена конструкция със сводести тухли между гредите", добави той. "В тази сграда е прекрасно направено."

Разположена в градския квартал Нойкьолн, старата структура е построена за първи път през 1870 г. Използвана е за производство на шоколад в продължение на 50 години, от 1926 до 1973 г., преди да бъде превърната в общи апартаменти срещу волята на местните органи за планиране.

Но тези наематели избягват изгонването и сградата започва да печели репутация на място за партита. Едва в края на 90-те години собственикът накрая раздели сградата и започна да продава различните части.

Немското студио вече беше завършило един проект за обновяване в сградата - офисите на Sauspiel, разположени на повдигнатия приземен етаж.

За апартамент H екипът остави оформлението до голяма степен непроменено. Най-голямата им промяна беше да заменят старата баня с много по-малка тоалетна кабина. След това създадоха по-щедра баня в другия край на дома.

Това оставя лека и просторна кухня и хол. Стените и таваните са боядисани в бяло, като съответстват на сводестите тавани и стоманените изделия и се допълват от бели кухненски единици.

"Най-важната част от проекта беше да се осигури и разкрие колкото се може повече оригинални материали и повърхности", каза Курц. "Не променихме нито една част от структурата на сградата."

Големите прозорци помагат да се гарантира, че много светлина навлиза в пространството. Има и чифт гимнастически пръстени, висящи от стоманената конструкция - остатък от предишните наематели.