Anonim

Wee Studio завършва тълпирани дървени къщи на ръба на горски поток

Този чифт дървени колиби са разположени сред дърветата от топола и глог в участък от гората в подножието на планината Улинг в пекинския квартал Миюн (+ слайдшоу).

Image

Проектирани от местни специалисти по микро-архитектура Wee Studio, малките колиби имат комбинирана площ от само 8 квадратни метра.

Image

Те разполагат с кухненски бокс, спалня и баня и са поставени от двете страни на дървена палуба, обърната към поток.

Image

Стените и заострените покриви на конструкциите са облицовани с дължини от рециклиран дървен материал, за да им помогнат да се съчетаят с обстановката на гората.

Image

Проектът, наречен The Treehouse, няма клиенти и беше изцяло финансиран чрез интернет краудфандинг - метод за публично финансиране, нарастващ на популярност сред архитекти и дизайнери.

„Сградата на Treehouse е свързана с фината връзка между природата и населението, както и проучване за това как да се постигне архитектура в ерата на интернет“, обясниха от студиото.

Image

"В края на 2015 г. ние започнахме краудфандинг в интернет, който имаше голям отзвук за кратко време", добавиха архитектите.

"Практиката е да се канят повече хора със същите интереси в процеса на проектиране и строителство и да се забавляват с него."

Image

Чайната разполага с прозорец в цял ръст, изобразяващ изглед към потока на север, докато по-малък прозорец сочи на запад към гората.

Image

Вътрешните стени на гардероба са облицовани от шперплат, а подът е покрит с татами матиращ, често срещан избор на материали за кухни в японски стил.

Image

Докато през деня пространството се използва за пиене на чай и осветено от прозорче в върха на покрива, през нощта то може да бъде превърнато в спалня.

„Чашата в пълен размер до пода носи гледката към дърветата и скалата в чайната, където понякога можете да четете, да почивате, да пиете и дори да срещате катерици“, казват архитектите. "Можете да се насладите на сянката на дърветата и листата, както и на небето, ако лежите."

Image

Втората, по-малка конструкция се използва като баня и е облицована в дъски от топъл дървен материал. Той разполага с ъглови фитинги, които се вписват в неправилно оформени стени на конструкцията.

Вратите се поставят в стените на колибите, за да предложат на потребителите стъпка нагоре от палубата, на която те частично почиват. Самата палуба е подплатена като колибите и до нея се стига чрез изкачване на голяма скала.

Image

Стоманените рамкови конструкции бяха сглобяеми във фабрика и транспортирани и сглобени на място. Изолацията в стените и вградената отоплителна система означава, че колибите могат да се използват дори през зимните месеци, когато върховете на връх Уолинг от време на време се прикриват в сняг.