Anonim

Университетската сграда във Ванкувър от KPMB и HCMA разполага с фритирано стъкло и кедрово нарязан кедър

Канадските студия KPMB Architects и HCMA Architecture + Design завършиха възпитаник на университета в Британска Колумбия с ъглови фасади от фритово стъкло, които „се променят драматично от ден на нощ“ (+ слайдшоу).

Издигайки се на три етажа, Центърът на випускниците на Робърт Лий служи като портал за сградата на университета в Британската Колумбия на крайбрежното място във Ванкувър. Основан през 1908 г., държавният университет има над 60 000 студенти, разпределени в две места.

Image

„Центърът, заедно с прилежащата сграда на студентския съюз, книжарницата в кампуса и зоната за отпадане на автобуси, създават важен връз на активността на студентите и посетителите“, казва KPMB, фирма, базирана в Торонто, създадена през 1987 г. „Центърът предлага приветливо първа спирка в кампуса. "

Тя обхваща 3 716 квадратни метра, сградата е проектирана така, че да напомня на нейния тихоокеански северозапад и архитектурата на кампуса, която до голяма степен се състои от праволинейни сгради, изработени от тухла и камък.

Image

Схемата е резултат от съвместен процес, който ангажира университетските заинтересовани страни, заедно с представители от Първата нация Musqueam, тъй като училището е разположено на племенна земя. "Позоваванията както на университета, така и на историята на Първата нация са внимателно интегрирани в архитектурата", заяви KPMB.

Сградата е кожа с бяло фритово стъкло с различна плътност, което води до фасади, които се променят във външния вид. "Фритът се променя драматично от ден на нощ, сивото небе до слънчево греене, придавайки на екстериора кинетично качество", коментират от екипа.

Сервизен блок, закрепващ североизточния квадрант, е облицован в бял бетон - кимване към широкото използване на бяла тухла в кампуса.

За да добави топлина в интериора, екипът включи достатъчно количество дървесина на местно ниво. Кедърът от груб трион беше използван за тавани и външната обвивка на главно стълбище, което зигзагива нагоре през сградата. Вътрешната повърхност на стълбището е покрита с ела от Дъглас, дърво, известно със своята издръжливост.

Image

Приземното ниво - предназначено да бъде "силно прозрачно, порьозно и анимирано" - съдържа кафе, фоайе и библиотека. Хъб за стартиране на бизнес, наречен e @ ubc, се намира под клас и е достъпен за използване от млади възпитаници.

На втория етаж се помещават заседателни зали и голяма зала, предлагаща 360-градусова гледка. Допълнителна зала за заседания на Съвета на управителите е разположена на третия етаж и гледа към сърцето на кампуса. На последния етаж има зрителна платформа.

В източния край на павилиона на посетителите се предоставят гледки към едно от най-старите брястови дървета в кампуса. "Докато човек се изкачва по стълбите от ниво на ниво, визуалната връзка с това великолепно дърво се променя, докато човек достигне небесния салон, който е равен с горните клони", казаха архитектите.

Създадено за постигане на златно сертифициране в областта на енергийния и екологичния дизайн (LEED), съоръжението има редица устойчиви стратегии, включително оптимизирани енергийни характеристики, рециклирани материали, озеленяване с ефективно озеленяване и две станции за зареждане на електрически автомобили.