Anonim

Лъчи от дневна светлина се „прокрадват през стените“ в акватистичния център на Бинг Том в Британска Колумбия

Канадското студио Bing Thom Architects завърши сграда на общ басейн в крайградския Ванкувър, с покрив, направен от поредица от гигантски ферми и прозорци (+ слайдшоу).

Заемащ 6 967 квадратни метра, водният център на Гилдфорд е допълнение към съществуващо развлекателно съоръжение в Съри - крайградска общност точно извън Ванкувър.

Image

Новата сграда разполага с плуване, водно поло и други водни спортове и занимания.

В допълнение към 50-метров басейн с обиколка, сертифициран от Международната федерация по плуване, съоръжението разполага с басейн за свободното време с терапевтична зона и пешеходни платна. Съдържа също джакузи, мързелива река, водна пързалка, сауна и парна баня.

Image

Праволинейна форма, сградата има външни стени, изработени от стъкло и многоцветен бетон - сдвояване на материали, което води до "ритъм на твърдо и празно". Вътре дизайнерският екип използва лека цветова палитра, която придава на пространството въздушно и чисто усещане.

„Дизайнът е замислен като вълшебна кутия, като пикселираният сглобяем бетонен екстериор действа в напрежение с интериора на нататориума с бяла перла“, казва Bing Thom Architects, базирана във Ванкувър фирма през 1982 г.

Опирайки се на леко наклонена площадка, сградата е обградена от течен, хореографичен пейзаж, който контрастира с правите линии на сградата.

Терасираните градини - които се виждат от вътрешната палуба на басейна - помагат за управление на дъждовната вода, като същевременно служат като естествено местообитание. Над градините има меандър пътечка, която води до главния вход.

Посетителите преминават през приемна зона с променящи се зони, разположени под земята. След това стъпват в разширена къща с басейн с висок таван.

Издигнат мост със стъклени стени се простира през цялата стая. През деня пространството се къпе в естествена светлина.

Image

"В началото на процеса на проектиране беше определено, че осветлението ще се използва като един от основните елементи на нататориума", заявиха от фирмата.

„Желанието беше да се увеличи максимално въздействието на слънчевата светлина, като същевременно се признае голямото потребление на енергия, известно с този тип сгради.“

Image

Основно предизвикателство беше да се намери как да се включи остъкляването, като се сведат до минимум печалбата и загубите на топлина.

Екипът реши да постави стратегически прозорци в райони, където дневната светлина ще бъде увеличена, но отблясъците на нивото на водата ще бъдат намалени.

Прозорците на нивото на палубата на басейна осигуряват обрамчена гледка към екстериора, докато светлинните светлини вкарват светлина отгоре. Нивата на нюанс и блясък за облицовката на стените бяха внимателно подбрани, за да се постигне правилното количество отразяваща способност.

"Непрекъснатата лента от светлинни светлини позволява лъчите на слънчевата светлина да се прокрадват по стените и да се движат с времето на деня, засилвайки анимацията на нататориума", казаха архитектите.

Основната характеристика на интериора е система от дървени ферми, материален избор, който произтича от градска инициатива, която насърчава използването на дърво. Системата се състои от 22 V-образни ферми, които са били сглобяеми и транспортирани до обекта.

„Работихме в тясно сътрудничество с проектанта за създаване на предварително сглобени ферми, напълно интегрирани с осветление, механични услуги и акустично поглъщане“, казва екипът, отбелязвайки, че фермите са инсталирани с услугите на място.

„Това позволява бързо сглобяване на място без скелета.“

Image