Anonim

ZAS създава библиотека в Торонто с извити стени и наклонени прозорци

Канадската фирма ZAS завърши обществена библиотека със стъкло и алуминий в предградието на Торонто, която има скулптурна форма, повлияна от местен влак (+ слайдшоу).

Ресурсната библиотека на Vaughan Civic Center се намира във Vaughan, крайградски град, северно от Торонто.

Image

Разположена в рамките на граждански кампус, сградата от 3 306 квадратни метра е разположена покрай пешеходна алея, която води до кметството. „Причудливият дизайн“ на библиотеката поема сигнали от близкия тематичен парк и е предназначен да стои в контраст с непосредственото й обкръжение.

„Игривата форма и линията на покрива са вдъхновени от извитите елементи на пистата за влакчета в близкия тематичен парк Wonderland“, заяви ZAS, фирма, базирана в Торонто, с допълнителни офиси във Ванкувър, Абу Даби и Дубай.

Image

Основният вход на библиотеката е маркиран от най-високата точка на наклонения покрив. Двуетажната сграда е облечена в панели от алуминий и отразяващо стъкло, които образуват шахматно разположен и наклонен модел по външната страна.

"Припокриването на стъклените образци подсказва за разнообразните области на библиотеката или за обучение, а също и за нейната разнообразна демография", казва архитектът. „Тези модели също помагат да се създаде интересна игра на светлина и сянка вътре в библиотеката.“

Вместо остъкляване на пълен ръст, екипът вгради по-малки прозорци, за да смекчи слънчевите усилвания и отблясъци, а също и да намали сградата до пешеходен мащаб. Остъкляването на нивото на улицата позволява на минувачите да видят активност в библиотеката.

Външният вид на сградата се променя през деня поради скулптурната й форма и фасадната обработка, казаха архитектите.

Image

"Сградата изглежда се разтваря от прозрачна до твърда, геометричната й форма постоянно се измества и променя с дневната светлина", описа ZAS. "Ефирната форма е постоянна, но призрачна, подобна на постоянно променящата се Аврора Бореалис."

Програмата на съоръжението включва подвижни стекове за книги, затворени със стъкло помещения за срещи, зони за деца и тийнейджъри, голяма учебна зала и кафене - всички те обгръщат централен външен двор.

Image

Дворът съдържа символично червено кленово дърво, посочено като Дървото на знанието.

Холни седалки, социални зони и отделни учебни помещения са разположени по периметъра, "максимално увеличаване на гледките и светлината, като същевременно създава директна връзка с квартала отвъд", обясниха от ZAS.

Image

„Гъвкавите пространства създават улесняване на общността, насърчавайки социалното взаимодействие и груповото обучение“, заявиха от фирмата.

Програмата и дизайна на сградата са резултат от обширен проект, който изследва ролята на библиотеките в дигиталната ера. В резултат на това библиотеката предлага удобства, които се простират далеч отвъд колекцията й от книги, включително 3D принтери и звукозаписно студио.

Image

„Достъпно за всички, посетителите се насърчават да анимират идеи в рамките на създателите на библиотеката“, казаха архитектите. „Компютърното моделиране и 3D принтери, медиен пакет, студио за звукозапис, видео студио и зелен екран създават практически възможности за учене, откриване на любопитства и залагане на занаят.“

На втория етаж тераса с небрежни места за сядане гледа към двора отдолу.

„В цялата сграда динамичните мултифункционални пространства въплъщават трансформацията на библиотеката от място на усамотение и размисъл към социална връзка и творческо откритие“, заявиха от фирмата.

Image