Anonim

Бюссон Резиденс на Робърт Гърни е покрит със сгънат меден покрив

Американският архитект Робърт Гърни е създал къща във Вирджиния, покрита с геометричен покрив, който се сгъва над сградата, за да я предпази от резки ветрове (+ слайдшоу).

Разположен на малък полуостров в централното езеро Анна на Вирджиния, Buisson Residence е изложен на неблагоприятно време на северната си фасада.

Image

Големият покрив, който покрива сградата, позволява на жителите да запазят гледка към езерото на юг и запад, като същевременно защитават дома от стихиите.

Медната облицовка покрива покрива, който с времето ще се превърне в падина от Verdigris. "Наклоненият покрив и наклонената предна стена са проектирани да отклоняват яростния северен вятър и да проливат вода от интензивни бури", каза Гърни.

Image

Входът в триетажната резиденция е от северната страна, в средния етаж.

На това ниво дневната, трапезарията и кухнята с отворен план заемат западната част на резиденцията и от него се разкриват широки гледки към езерото през прозорци от пода до тавана.

Image

"Пространствата за влизане, живот и спане са подредени линейно, за да увеличат максимално гледките към езерото и да се възползват от южното изложение", каза архитектът.

"Големите надвеси и сензорните моторизирани сенници се комбинират, за да ограничат натрупването на топлина през лятото, като същевременно позволяват на слънцето да проникне дълбоко във вътрешността през зимата", добави той.

Image

От източната страна на централното стълбище е основният апартамент, който включва голяма спалня и самостоятелна баня.

Това ниво се разкрива върху дървена палуба, която обхваща цялата южна и западна стена на къщата.

На горния етаж има домашен офис, както и две детски спални. Те са разположени в западния край на конструкцията, обърната към езерото.

Долното ниво е предимно под клас и съдържа стая за игри и място за съхранение. Поради спад на терена, той се отваря към двора на имота, което позволява на жителите да имат достъп до езерото по-директно.

Отличителната стъпка на покрива придава на къщата различен вид в зависимост от коя страна се вижда. Макар сградата да е изцяло отворена и остъклена на южната си фасада, тя представя по-солиден вид на север.

Геометрията на покрива също е видима отвътре, където наклонените стени по коридора на втория етаж вярват в неговата форма.

В цялата резиденция се избираха заглушени тонове. По-голямата част от повърхностите са били в бяло, които се открояват спрямо естествената среда на обекта.

„Именно контрастът между подреденото човешко измерение и неструктурираното естествено състояние издига нашето разбиране и оценка и на двете“, обясни архитектът.

Снимката е на Пол Уорхол