Anonim

A2 Architects завършва къща в Корк с кошара в една от стените си

Тази ъглова къща в Корк, Ирландия, е проектирана от A2 Architects с коляно в средата, за да предостави на жителите повече излагане на слънце и да създаде маршрут до градинския двор.

Базираната в Дъблин A2 Architects проектира Сгъваемата къща за двойка пенсионери, които искат съвременен дом, разположен на пешеходно разстояние от центъра на града.

Сградата е притисната към парцел между съществуващите гранични стени. Планът му е копринен, за да осигури различни пространства на двата етажа и да гарантира, че основните пространства са ориентирани към пътя на слънцето.

Предотвратяването на поверителност от съседни имоти беше ключов проблем за клиентите.

На нивото на улицата бетонна стена предпазва долния етаж от гледка. Включва и черна плъзгаща се гаражна врата и вход, които се отварят към чакълен двор.

„Като се има предвид ограниченият характер на сайта mews, за клиента беше важно да се спазва изцяло личната неприкосновеност на съседите“, казва архитектът Питър Карол пред Dezeen.

"Непрозрачността на котите на първия етаж към съседите и интегрирането на скрита тераса на първия етаж отзад гарантира, че няма директна гледка."

Пешеходна пътека води под изпъкналия ъгъл на горния етаж до вход, разположен там, където предната и задната част на къщата се срещат под тъп ъгъл.

Входът се отваря към атриум с двойна височина, осветен от голям просвет. Остъклените стени, облицоващи това частно пространство в центъра на къщата, осигуряват гледка към гъстото засаждане по протежение на граничната стена.

Заемането на пространството в крайната задна част на сградата е кухня и трапезария, което завършва с плъзгаща се врата, която води към двора на градината.

„Обемът на къщата е сгънат навътре в сърцевината си, за да позволи естествено осветена антре с двойна височина с лице на югоизток“, добави Карол.

„Ключови отвори като задната кухня на вътрешния двор и балкона на първия етаж позволяват обемът на къщата да се сгъне навътре, като по този начин правят случайни надвеси, които предлагат подслон.“

Спалня, разположена в по-частния преден край на приземния етаж, съдържа гардероб, самостоятелна баня и плъзгаща се врата към страничната градина.

Стълбище се изкачва от атриума на първи етаж, съдържащ хол отпред, с плъзгащи се врати, които се отварят към триъгълна балкон.

Отзад са разположени спалня за гости, баня и малко студио с прозорец с изглед към входната пътека и парк отвъд стената на периметъра. Малко балкон, обърнат към задната градина, също е притиснат покрай спалнята.

Ъгловите вътрешни стени и тавани създават драматични контрасти на светлината и сянката, които се подчертават от свежите линии и повсеместната обработка на бялата повърхност, която контрастира с черната външност.