Anonim

FCP Arquitectura чисти ярки бели стени с перфорирани железни паравани в Mooe House

Ръждаемите железни панели екранизират най-частните стаи на тази къща в аржентинския град Кордоба, но са перфорирани със сложен модел, който предизвиква осеяните сенки, хвърлени от дървета (+ слайдшоу).

Image

Mooe House е проектиран от местното студио FCP Arquitectura за четиричленно семейство, което иска пространство за забавление, което да се центрове около басейн и градина.

Парцелът е разположен в затворен квартал в близост до центъра на Кордоба, но от двете страни е обграден от път, така че запазването на личния живот за вида на живот на открито, поискан от клиента, беше ключов проблем.

Котлите, които са обърнати към пътя, са предимно непрозрачни, докато вътрешните повърхности са с остъкляване, предлагащи гледка към градината и басейн, скрит от пътя от дълъг жив плет.

Простите бели обеми съдържат основните жилищни площи на къщата, но вратите и прозорците са екранирани зад перфорираните железни паравани. Ръждивите повърхности осигуряват тонален и текстурен контраст на девствените стени.

„Като изтънчен контрапункт към белите стени, ръждивите листове от желязо действат като филтър“, казват архитектите.

„[Тези] мобилни панели регулират достъпа, осветлението и поверителността, от пълната непрозрачност до прозрачността на перфорираните повърхности.“

Някои от панелите могат да бъдат изтеглени встрани, за да се осигури достъп до пространства, включително пристанището за кола, където дърво се простира през отвор в покрива.

Спалните на приземния етаж разполагат с плъзгащи се стъклени врати, скрити от паравани, които могат да бъдат отворени, за да ги свържат с градината.

Image

Около периферията на парцела, озеленените градини се наклоняват нагоре, за да осигурят допълнителен буфер между къщата и улицата. Храсти и дървета, засадени по върха на билото, помагат за екранизиране на централната зона на басейна.

Image

Основната част на къщата следва линията на границата от едната страна и съдържа общите пространства в единия край, като в другата са спалните.

Няколко стъпала водят от улицата към вход, подслонен под стърчаща веранда. Това се отваря директно в зоната за хранене и трапезария, която е облицована от противоположната страна със стъклени врати в цял ръст, които гледат към басейна.

Image

Басейнът е разположен под ъгъл спрямо основния имот и следва другата граница на парцела. Покритият с край настилка край се простира към отделна къща с басейн с барбекю.

Двуетажен блок в центъра на къщата съдържа кухнята на приземния етаж, с допълнителна спалня отгоре.