Anonim
Neri & Hu имитира скали и клони на дървета в театралния и изложбен център на Шанхай

Шанхайското студио Neri & Hu е използвало покрити с дърво пръчици и пясъчници, за да създаде кавернозен интериор за нов културен център в нововъзникващия градски квартал Хонгяо (+ слайдшоу).

Image

Изпълнителният и изложбен център оформя центъра на The Hub, огромен комплекс със смесена употреба в близост до едно от основните летища в Шанхай. Архитектът Бен Ууд проектира екстериора на пететажната сграда, но на Нери и Ху беше възложена цялата задача.

Студиото базира своя дизайн на сцени от естествен пейзаж, а именно навеси от горски дървета и скални образувания.

Това е най-очевидно в основната изложбена зала - двуетажно пространство, където стените от сив пясъчник създават сложна последователност от балкони, балдахини, провали и отвори.

Тези раирани повърхности приличат на набраздените повърхности на резбована скала, но са много по-геометрични по форма.

Image

Единствените инжекции на цвят идват от плътния балдахин от алуминиеви пръчици, покрит с орех и дъб - предназначен да прилича на клони на дърветата - и ореховите балюстради, които са пред различни балкони.

Image

„Интериорната концепция черпи вдъхновение от пейзажа, за да създаде природоподобна среда, която осигурява отстъпление от силно изградения контекст и визуалното претоварване на съвременната култура“, заяви екипът, който се ръководи от архитектите Линдън Нери и Росана Ху.

„Интериорът на центъра за изпълнение се възприема като пететажен градски оазис под формата на плътна скала, поставена вътре в външната обвивка“, добавиха те. „Пространствата са издълбани и вмъкнати програмни елементи.“

Image

Посетителите могат да влязат в сградата директно от метростанцията, която ги въвежда през мазето.

За да подчертаят усещането за поява от ъндърграунд, Neri & Hu добави ескалатор, който се изкачва на два етажа. Той предлага на посетителите прост маршрут до изложбената зала, което улеснява навигацията в сградата.

От тук те се водят до другите съоръжения на сградата, които включват театър, различни барове и VIP салони.

„Където и да е посетител, ролята му на зрител и участник в едно представление на сцената непрекъснато се редува като един меандър по пещерните галерии и мостове“, заявиха от Neri & Hu.

Театърът с 750 места е разположен в горната част на сградата. Описано като "кутия за съкровища", пространството разполага със стени от покрити с дърво паравани, открити фитинги на тавана и многоетажни места за сядане.

Други пространства са прорезани в обема на пясъчника. Те включват баровете, които са предназначени да приличат на дървени къщи, както и облицовани с плочки бани, златни тоалетни кабини, стая за пури и асансьори с бронзово покритие.

Image

ВИП зоните се отличават с различен дизайн. Единият е облицован с плочки, ръчно рисувани със селскостопански сцени, които отразяват наследството на областта.

Има и салон, рамкиран със златни мрежести паравани и сферични висулки.

Neri & Hu работи по редица проекти в родния си град, вариращи от домашен магазин на Camper до ресторант за бургер, вдъхновен от 50-те години на миналия век, и хотел в изоставен бивш щаб на армията.

Той също така разполага със собствена дизайнерска галерия, магазин и пространство за събития в бивше колониално полицейско управление в Шанхайския квартал Jingan.