Anonim

Hem House от Sanuki Daisuke разполага с шарени решетки за прозорци и градина със скрит покрив

Шарени решетки екранират прозорците на тази покрита с тераса къща в град Хо Ши Мин, която е проектирана от местното студио Sanuki Daisuke Architects, за да се възползва максимално от малката естествена светлина на сайта (+ слайдшоу).

Четириетажната резиденция е разположена на ъгъла на две тесни алеи в центъра на града, местно известни като подгъва.

Тези подгъви - понякога с размери по-малки от един метър - образуват капилярна инфраструктура за свързване на къщи във виетнамския град.

Sanuki Daisuke Architects, които работиха по проекта в партньорство с местния архитект Huynh Anh Tuan, нарече проекта Hem House във връзка с тези backstreets.

Сградата е оформена така, че да се възползва максимално от парцела. Той има един скосен ъгъл, който е обвит от голям прозорец.

"Когато обикаляме тези алеи, можем да видим много жизнен виетнамски живот", казаха архитектите.

"Къщите в подгъва обикновено са покрити от огради или димно стъкло за сигурност, уединение и засенчване. В резултат на това къщите изглеждат като клетки", добавиха те. "Пространствата вътре в къщата в тези случаи са тъмни и мрачни."

Тесните алеи означават, че къщите обикновено страдат от липса на уединение и естествена светлина, като жителите са принудени да използват електрически светлини, за да осветяват приземните етажи на къщите си дори през деня.

За да се борят с това, архитектите въведоха големи прозорци и усамотена градина на покрива и изравниха входната врата с противоположната алея.

Прозорците са разположени неправилно - което показва различните височини на тавана вътре и - покрити с шарени стоманени мрежи, които позволяват циркулацията на вятъра, като същевременно осигурява сигурност.

Цветните и геометрични шарки частично затъмняват гледките към интериора. И двете са базирани на мотиви, намерени във виетнамския текстил.

"Локациите на отворите бяха внимателно решени от околното състояние и бъдещото планиране на квартала", казаха архитектите.

„Ние проектираме изгледите на подгъва от отвори, за да станат част от вътрешното пространство в тази къща.“

"Корпусът в подгъва обикновено се разглежда отрицателно. Въпреки това внимателно наблюдаваме и трансформираме състоянието му", добавиха те.

"Това може да бъде алтернативната къща, за да се насладите на живота в подгъва."

Докато външните стени са завършени с грубо текстурирано теразо, вътрешните пространства са завършени с гладки циментови плочки и гипсови работи.

Дълбоките прозорци стърчат от вътрешните стени и се използват като седалка за прозорец, маса и като изложбени первази за саксийни растения.

Допълнителни вдлъбнати рафтове, подредени около дограмата, се използват за съхранение на книги вътре, докато на терасата нишите са запълнени със засаждане. Подобни рафтове подреждат горното осветено стълбище, свързващо четирите нива на сградата.

В горната част на сградата, кабинет с дървени подове с богати тонове се прилепва към засадената тераса, а на етажа отдолу са разположени основен апартамент, баня и гардероб.