Anonim

Apollo Architects завършва устойчива на земетресение къща с покрив, подобен на шапка

Точен дървен покрив покрива тази бетонна къща в Токио, която накара Apollo Architects & Associates да назове сградата Hat.

Триетажната къща се намира в отделението Шинджуку, район, където японските архитекти твърдят, че можете да намерите "останките от добрите стари времена на Токио".

Тяхното предизвикателство беше да разработят дизайн, който да отговаря на разнообразния местен простоговор, но той също има висока устойчивост на земетресения - проблем, който става все по-разпространен след събитията от 2011 г.

Резултатът е на пръв поглед структура с форма на куб с дебели стоманобетонни стени и по-традиционен покрив с дървена рамка.

"Очарователният външен вид на откритата бетонна кутия, покрита с покрив, наподобяващ заострена шапка, хваща окото на минувачите", каза основателят на студиото Сатоши Куросаки.

Сградата осигурява дом за двойка на 50-те им години, както и майката на една от двойките - тъй като тя заменя старата фамилна къща, която преди е обитавала.

Майката заема полузатопения приземен етаж на къщата, докато клиентите имат първия и втория етаж отгоре.

Семейният хол е разположен на най-горния етаж, обрамчен от ъглови дървени греди на покривната конструкция отгоре.

Това е функция, която Аполон е създал в няколко имота, включително вдъхновена от ковчег къща и дом, в който се споменава работата на финландския архитект Алвар Аалто.

От това пространство жителите могат да гледат надолу през големи триъгълни прозорци към вътрешен двор с тройна височина, който оформя входа на къщата.

„Човек усеща ясно изразена центрипетална сила в малкото пространство, наподобяващо таванско помещение, с двора, което някак напомня една юрта, жилище на монголски номади“, каза Куросаки.

„Целият покрив е осветен от околната светлина, създава усещане за сигурност в такова малко пространство, сякаш стои под приюта на голямо дърво“, добави архитектът.

На този етаж е разположена и детска спалня, докато основната спалня и банята на клиентите са разположени на средното ниво, заедно с двойка отделни кабинети, обградени от стените за съхранение.

Приземният етаж е под формата на студио, с просторно жилищно и трапезарно помещение, отделни зони за баня и кухня и традиционна стая за японски татами.

"Въпреки че изглежда доста затворено отвън, вътрешното пространство има усещане за откритост, постигнато чрез осигуряване на обилна естествена светлина от двора", добави Куросаки.

Материалите са изложени както вътре, така и извън сградата, създавайки разнообразни тонове и текстури, които включват гладък бетон, тъмен метал, орехови подови дъски и бяло боядисани стени.