Anonim

Перфорирани тухлени екрани в двора пред компактната къща в Ханой

Перфориран тухлен екран защитава зелени двор на входа на тази малка двуетажна къща в Ханой, Виетнам, проектиран от местното студио Nghia Architect (+ слайдшоу).

Nghia Architect проектира Maison T за млад клиент, който се завърна в родния си град, след като прекара няколко години в чужбина.

Image

Имотът се намира в оживената зона на Хао Нам, която е доминирана от високи сгради и жилищни блокове, предназначени да използват цялото налично пространство.

Клиентът искаше частна, но отворена къща насред тази оживена среда, в която да може спокойно да живее с кучето си за домашни любимци и да се наслаждава на почивка с приятели.

Image

"Въз основа на нуждите на клиента и местоположението на плана на сайта, [ние] предложихме безплатен и отворен дизайн - всички граници на функциите изчезват", каза архитект Туан-Нджаа Нгуен.

„Къщата е тиха, но отворена, малка къща с достатъчно количество от всичко.“

Image

Maison T се вписва в парцел с размери само 40 квадратни метра, заобиколен от двете страни от солидната кота на много по-високите си съседи.

Въпреки малкия сюжет, ключово условие на краткото беше, че къщата трябва да включва голямо количество външно пространство и да допринесе за зеленина на уличния пейзаж отвъд неговите граници.

"Вместо да използваме цялата земя или да запазим вътрешно пространство за себе си, къщата отстъпва, за да предложи на цялата алея зелено пространство", добави Нгуен, "малка, но ценна пропаст в" сантиметър земя е унция злато " градско царство. "

Пропуските в тухлената стена във формата на фронтон, която отделя имота от улицата, позволяват да се наблюдават засадени дворове. Клоните на дърво висят над горната част на стената, а повдигнатото легло в основата му съдържа допълнителни растения.

Image

Дървена врата, вградена в тухлената повърхност, води в двора, където бетонният под е екструдиран нагоре около основата на дървото.

В задната част на двора, обемът на скатния покрив с шест високи прозорци, поставени във фасадата му, съдържа компактните жилищни пространства.

Image

На приземния етаж зона за отдих до вътрешността на входа гледа към градината. Кухня с извит циментов плот е разположена извън дневната зона.

Зад кухнята банята гледа към вътрешна градина, прорязана в празнота с двойна височина, която се простира към светлината, вградена в наклонения покрив.

Стълбище с отворени дървени протектори се изкачва близо до входа на спалня на горното ниво.

Бетонният под на конзолите за спалнята над дневната е с извит ъгъл, който повтаря формата на плота отдолу.

Image