Anonim
Функции за усукани стълби в реновирането на Casa Vota от 51 Architecture

Лондонското студио 51 Architecture е комбинирало дигитално производство с техники за изграждане на лодки, за да създаде скулптурна стълба от дървен материал в центъра на семеен дом (+ слайдшоу).

51 Архитектурата получи задачата да преустрои двустепенната Каса Вота в лондонската Хампстед за италианска двойка, която очаква първото си дете.

Целта беше да се използва по-добре пространството в дома от 120 квадратни метра.

Основната намеса на екипа беше да замени оригиналното боксово стълбище с по-лека и по-ефективна алтернатива.

Те също преконфигурираха пода на спалнята на горното ниво и създадоха тераса на покрива, за да осигурят място както за релакс, така и за игра.

„Клиентите ни помолиха да пренастроим апартамента с дизайн, който да предизвиква усещания към италианските пейзажи от детството им, сетивното изживяване на хладно заграждение и светли, топли полета“, каза архитектът на проекта Мат Смит пред Dezeen.

„Искахме да проектираме ново стълбище, което да създаде повече пространство с по-строга геометрия, но също така да се почувстваме като органичен преход между хладните, закътани жилищни помещения долу и яркостта и топлината на пространствата горе.“

Новото стълбище се отличава с извита бяла балюстрада и ъглови дървени протектори и е разположено под нова светлинна светлина.

Първите два протектора са изградени от няколко слоя пепел. Останалите са направени от твърда пепел и са разделени с празнини.

„Видима отгоре и отдолу, естествената текстура на стъпалните стъпала се излъчва далеч от стрингера“, каза Смит. „Долната страна на протекторите беше оформена така, че дървеният материал да изглежда сгънат и да осигури напълно различна форма.

"Оформена от слоеве от твърда пепел, получената стъпаловидна форма е вдъхновена от скални слоеве."

51 Архитектурата си сътрудничи със строителен инженер Price & Myers и изпълнител Triple Dot по време на процеса на строителство и производство.

Екипът използва дигитално производство за проектиране на кривината на строгата балюстрада - техника, демонстрирана преди това от спираловидно стълбище в Норвегия и U-образно стълбище в Индия.

Първо е създаден 3D модел, преди 2D версия да бъде изпратена до машината с ЦПУ и изрязана от брезов шперплат с дебелина 25 милиметра.

След това жлебовете бяха насочени към дърворезбата, преди да бъде оформена с парно огъване - техника, традиционно използвана в лодостроенето. Дървесината се нагрява с помощта на пара, така че температурата и влагата я правят достатъчно гъвкава, за да се огъне в определена форма.

„Близки разстояния с канали с ЦПУ, насочени към постигане на геометрията на еднократно изкривяване от един лист на слоя; жлебовете бяха запълнени с ръчно нанесено съединение от дървени стърготини за изглаждане на повърхността и за поддържане на формата и завършени със слой от фибростъкло, преди да бъдат боядисани ", обясни архитектът.

Намерението беше да се създаде стълбище без видими закрепвания, така че балюстрадата е окачена отгоре и фиксирана към околните стени от протекторите за пепел.

"Завиващият се бастик е окачен отгоре от кука от твърда дървесина и след това се задържа обратно към съседните стени от протекторите за пепел от стълби, които са били оформени, завързани и закрепени от дърводелци на място", добави Смит.