Anonim
Джо Коуен Архитекти превръща викторианската пекарна в Лондон в 12 фабрики, вдъхновени от фабриката

Jo Cowen Architects е преобразувал хлебния комплекс от 19-ти век в южен Лондон в жилища, включващ остъклена тухлена конструкция, чугунени колони и остъкляване в индустриален стил (+ слайдшоу).

Базираните в Лондон архитекти реновираха имот от викторианска епоха в Батерси, за да създадат Bakery Place, разработка на 12 домове, които включват както къщи, така и апартаменти, включително мезонет.

Целта беше да се създадат луксозни имоти, които все още се позовават на индустриалната история на сградата, от името на базирания в Лондон разработчик West Eleven.

„Подходът ни беше да разобличим и празнуваме богатата история, като запазим съставните й части колкото е възможно повече“, обясни архитектът Крис Уилкинсън, един от двамата директори в Jo Cowen Architects.

„Вдъхновихме се от историята на сградата, като възвишението на Лавандуловата разходка - децата, които чакаха отвън за хляб, направиха дълбоки оценки на тухлената с стотинки“, каза той на Dezeen.

"Това ни даде пряко вдъхновение да запазим фабричната естетика на цялата кота на Лавандула Ход."

Прости тухлени стени и декоративна остъклена тухлена зидария са запазени и реставрирани, както и оригиналните железни колони и дървени греди. Те се допълват от нови облицовки от материали, които включват дъбови настилки и бяло и сиво боядисване.

Вместо непрозрачни стени, стоманени и стъклени прегради в индустриален стил разделят помещения във всяка резиденция. Те позволяват много светлина да влезе, помагайки да се придаде леко и въздушно усещане на интериора.

Седемте апартамента са разположени на два етажа в бившата пекарна, всеки с неправилна форма на етаж. Пространствата с двойна височина помагат за намаляване на дневната светлина в качествата на приземния етаж.

"Най-предизвикателният аспект на този проект беше вкарването на светлина в най-дълбоката част на подовата плоча", каза Уилкинсън.

„Трябваше да заемаме светлина от съседни стаи с остъклени преградни стени и въведохме пространства с двойна височина, които се прокарват покрай апартаментите по-горе, което позволява естествената светлина да се отвежда в централната част на сградата.“

Архитектите също заменят покрива на триетажната пекарна, за да създадат мезонетния апартамент на втория етаж. С просторен имот с площ от 566 квадратни метра има самостоятелна тераса с изглед към река Темза.

Четирите двуетажни къщи за мяса са разположени в покритите конюшни, ложата, житницата и каретата.

Всяка къща разполага с дневна зона с отворен план на първия етаж, с високо сводести тавани и гледка към калдъръмения двор.