Anonim
Той Вей добавя преносими пластмасови стаи към младежки хостел в преустроена китайска къща

Архитектът Хей Вей е превърнал традиционния имот, ограден от земя в Китай, в младежки хостел, включващ поликарбонатни стаи във формата на къща на колела (+ слайдшоу).

Papa's Hostel се помещава в известна бивша резиденция в Пинтиан, село, разположено в град Сиду в окръг Сонгянг.

На Хей Вай беше възложена задачата да наблюдава ремонта на имота, който се съсредоточи върху запазването на първоначалния му характер.

По-рано собственост на възрастен мъж, наречен Джианг Билонг, сградата е била известна на местно място като дома на татко. Името беше прието от новото общежитие, което има за цел да осигури вида удобства, очаквани от международните туристи.

"Целта на дизайна е да го реновира на място с нови функции и пространства", каза Хе Уей.

„Решихме да дадем на дома на Папа младо лице - превръщайки го в младежки общежитие с международни стандарти след дискусии със собствениците и местната власт.“

Екстериорът на имота остава непроменен след ремонта, като единствената намеса е добавянето на дълъг прозорец на горния етаж, който подобрява гледката, светлината и циркулацията на въздуха.

Вътрешно беше предприето по-радикално обновяване. Първо, отвореният план на просторния горен етаж беше отделен за настаняване на гостите на хостела.

Вместо да инсталира постоянни стени, архитектът представи три разглобяеми "стаи в стаите", които могат да се настанят между четирима и шест души на дървени двуетажни легла.

Обемът на фронтон се отличава с прости дървени рамки, облицовани с полупрозрачен поликарбонат, което ги прави леки и преносими. Колелата, монтирани към основите, позволяват лесното им придвижване.

"Полу-кухите листове като разделителни стени са специално използвани за създаване на мек и размазан ефект, който подчертава конструктивния характер в сравнение с оригиналните твърди материали", каза Хе Уей.

Дупките в поликарбонатните повърхности позволяват на хората да надникнат вътре, докато големите отвори в покривите осигуряват изобилие от естествена светлина от старите прозорци на къщата, а прозорците достигат до стаите.

Светодиодните източници на светлина, интегрирани в рамките на стаите от поликарбонат, произвеждат топла осветеност, която може да се види и отвън, докато цветното осветление позволява лесно да се променя настроението вътре в пространството.

На приземния етаж съществуващите прегради от плоча бяха премахнати, за да превърнат това пространство обратно в едно общо помещение с отворен план.