Anonim
MVRDV създава помещения за вдъхновение за дома си за новия си офис в Ротердам

MVRDV се премести в ново студио в централния Ротердам, включващо многоцветни заседателни зали, полилей с покритие от растения, огромен маса за хранене и стълбище, което се удвоява като кът за сядане (+ слайдшоу).

Холандската фирма се премести от предишното си студио в западната част на града, за да направи място за нарастващ екип, който сега включва 140 служители със седалище в Ротердам.

Разположен в следвоенния строителен комплекс, наречен Het Industriegebouw, новият офис от 2400 квадратни метра има за цел да съчетае някои от най-успешните характеристики на предишното пространство на MVRDV с подбор от нови, причудливи детайли.

Концепцията беше за поредица от стаи, вдъхновени от домашните интериори, с зони за трапезария, шезлонги и социализация, както и по-традиционните работни помещения и заседателни зали. Това доведе до името на проекта MVRDV House.

„Разширяващото се семейство MVRDV се нуждаеше от нова къща, така че точно това се опитахме да заснемем“, обясни Джейкъб ван Рийс, който е съосновател на фирмата с партньори Уини Маас и Натали де Врис.

„[Има] всичко, което домът изисква - хол, трапезария, диван за цялата къща, за да седи заедно“, продължи той.

„Това също беше шанс да заснемем как работим и функционираме като офис, след това да персонализираме нови пространства, които да подобрят нашите работни методи и продукти - ефективни пространства, които подобряват начините за съвместна работа.“

В сърцето на офиса е пространство, наречено „Семейна стая“.

Дълга маса за вечеря се простира по цялата дължина на това пространство, което позволява на големи групи да седнат и да се хранят заедно - както предишното им работно място.

Пред масата кръгла рецепция седи точно под полилея, покрит с растения.

Този елемент също така интегрира падащ екран за прожектиране, който може да се използва за презентации, както и за екранизиране на големи събития като футболни мачове.

Други функции в това пространство включват огромен саксия с цветя с поздравително послание в средата и набор от дървени избелвачи, които функционират като входно стълбище и кът за сядане.

Залите за срещи с фронтално покритие са прорезани в арките от едната страна на централното пространство, разпределени на два етажа. MVRDV описа ефекта като „като секция през къщата на куклата“.

Всяка стая има своя собствена тема, с ярко оцветени повърхности и мебели по поръчка. Зелената стая предоставя място за неформални срещи и тенис на маса, тъмно синя стая се използва за по-важни презентации.

Други включват хол с магнитни стени, кафява библиотека и червена стая, съдържаща телевизор.

Ателието седи от противоположната страна на сградата и е много по-правилно в дизайна. Бюрата са групирани заедно за различни екипи, като между тях са разположени области за съхранение на файлове и модели.

Прозорците и прозорците на високо ниво гарантират, че пространството с двойна височина е изпълнено с естествена светлина през целия ден.

Тримата режисьори заемат тъмен ъгъл близо до зоната на принтера и кафето, за да ги насърчат да излязат сред останалата част от екипа колкото е възможно повече.

Ротердам се утвърждава като световна дестинация за архитектурни иновации, благодарение на нови забележителни сгради и експериментални строителни проекти.

MVRDV е базиран в града от 1993 г. Най-големият му проект там до момента е колосалният Марктал, разположен на няколко улици от новия офис и в момента работи върху изкуствено депо във формата на купа за музея Boijmans Van Beuningen.

Комплексът Het Industriegebouw е проектиран от холандския следвоенния архитект Хю Мааскант през 1952 г. - същият архитект зад сградата, където MVRDV наскоро построи гигантско стълбище от скелета.