Anonim

Avanto Architects изгражда крайбрежна сауна в Хелзинки с фасетен дървен "наметало"

Дървените летви и избелвачите осигуряват многостранния обем на тази сауна на брега на морето от Avanto Architects, което позволява на посетителите да се изкачат на покрива за по-добър изглед към морето или да се настанят на слънце (+ слайдшоу).

Наречена Лойли, крайбрежната сауна се намира в Хернесаари, бивша индустриална зона на Хелзинки, която в момента се преустройва, за да включва жилища и паркинг. В сградата се помещава и ресторант.

Тъй като районът също е дом на терминал за круизен кораб, базираната в Хелзинки Avanto Architects смята, че може да даде възможност на туристите, пристигащи в Хернесаари, да се насладят на автентична финландска сауна.

Страната, която има население от 5, 4 милиона, има над три милиона сауни - приблизително една на домакинство.

Нарастващата популярност на частните сауни означаваше, че традиционната култура за обществена сауна в страната е изложена на риск, заяви Avanto Architects, но студиото смята, че значението на съоръжението за градските общности сега се преоткрива.

"Къпането в сауна е съществена част от финландската култура и национална идентичност", казаха архитектите. "Обществените сауни бяха често срещани в по-големите градове, но сега, когато повечето нови апартаменти разполагат със собствена сауна, обществените сауни намаляха драстично в брой."

"Но тъй като усещането за общност се превръща във все по-важна част от новата градска култура, се планират много нови обществени сауни."

Фасетираният обем на сградата за сауна е проектиран да седи ниско до земята, за да не блокира гледката към морето за бъдещите жители.

Неговата термично обработена борова облицовка е предназначена да посивя с възрастта, за да се слее с каменистата брегова ивица.

Архитектите описаха тази неправилна форма на външната обвивка като "наметало", тъй като тя покрива правоъгълната черна кутия, която съдържа зоните за сауна и ресторант.

Джобовете за сядане са частично защитени между вътрешната и външната обвивка, като летвите дават къпещи се гледки към морето, но уединение от минувачите и защита от суровия крайбрежен климат.

"Вместо да се изгради конвенционална сграда, сауната е разработена в лесна, фасадна конструкция, която е по-скоро част от парка, отколкото конвенционална сграда", обясниха архитектите.

"Когато дървената сграда стане сива, тя ще стане по-скоро като скала на брега."

Облицовката е стъпаловидна на места, за да позволи на посетителите да се изкачат до наблюдателна точка на покрива, която ще се удвои като платформа за гледане на събития на водни спортове в бъдеще.

На нивото на земята се издига допълнителна тераса над бреговата ивица и стълбища водят надолу в морето.

Вътре зоната за сауна е слабо осветена, за да създаде спокойна атмосфера, докато ресторантът със 150 места е естествено осветен, за да създаде светло пространство.

Интериорът, който може да побере до 100 къпеца в допълнение към вечеря, е проектиран от местния офис Joanna Laajisto Creative Studio.

Сауната е разделена на три секции зад кожена завеса - едната се отоплява непрекъснато, а друга се отоплява само веднъж на ден, а крайната зона е традиционна сауна за дим.

Между помещенията е разположен спа зона с басейн със студена вода и камина.

Ресторантът разполага с повдигната бар зона и обзавеждане на италианския производител Torre, датските фирми Kvadrat и Gubi и британския дизайнер Michael Anastassiades.