Anonim

Павилионът Pier O Lassonde на OMA удвоява размера на музея на изкуствата в Квебек

Архитектурното студио OMA завърши разширението си до Musée National des Beaux-Arts du Quebec, което разполага с куп стъпаловидни галерии и стърчащо, ъглово стълбище (+ слайдшоу).

Павилионът Пиер Ласонде - кръстен на председателя на съвета на директорите на музея - трябва да бъде отворен утре в парка на Шанз-де-Батейл в Квебек.

Офисът на НМА в Ню Йорк работи с местната фирма Provencher Roy върху сградата от 14 900 квадратни метра, която е първият му проект в Канада и е описан като най-големият културен проект в Квебек.

Новата структура е проектирана като врата между парка и оживената пътна артерия Grande Allée и връзка към трите съществуващи сгради на музея от главния път.

"Сградата има за цел да сплита заедно града, парка и музея като разширение и на трите едновременно", заяви екипът на OMA, който се ръководи от партньора Shohei Shigematsu.

Галереите са поместени в три основни тома, които се отклоняват в разрез към парка, като всеки път стават по-широки в плана. Сградата увеличава експозиционното пространство на музея с 90 на сто.

Като част от подредената подредба, най-високите обемни конзоли на 20 метра навън към улицата. Това създава 12, 6-метрова голяма зала отдолу, която служи като градска площадка за обществените функции на музея и осигурява достъп до галериите, двора и аудиторията.

Структурата на изпъкналостта е подкрепена от система от стоманена ферма, която дава възможност за вътрешно разположение без колони.

Докато Голямата зала е заобиколена от прозрачно стъкло от три страни, томовете по-горе имат фасади, проектирани да издържат на суровите зими на Квебек.

Стените съдържат три слоя стъкло. Едната разполага с шарена фрита, която имитира структурата на фермата, друга е направена от 3D релефно стъкло, а третата е полупрозрачна.

„Контрастът между полупрозрачните кутии на галерията и прозрачната грандиозна зала засилва отчитането на натрупването и конзолните масиви на сградата“, казаха от OMA.

В галериите изолираните стени са разположени зад стъклената система. Пропуските между слоевете къщи осветяват, които през нощта превръщат сградата в „фенер в парка“.

Поредица от пространства като фоайета, шезлонги, магазини, мостове и градини образуват маршрут около краищата на галериите.

Те са свързани с гигантска спирална стълба, както и със стълбите отстрани на сградата, които предлагат гледка към парка.

Мецанините и балконите свързват временните и постоянните изложбени пространства, които представят както историческото, така и съвременното канадско изкуство и скулптура. Терасите на покрива отгоре на стъпаловидните кутии за галерия също са домакини на външни дисплеи и дейности.

Новите изложбени пространства са свързани със съществуващите сгради на музея с 130-метров проход, който осигурява постоянен дом на 40-метровия Hommage à Rosa Luxemburg на местния художник Жан-Пол Риопел.