Anonim
Sou Fujimoto съчетава геометрични форми с индонезийски занаяти за място в Хонконг

Японският архитект Су Фуджимото е комбинирал елементи от предишните си структури с традиционните индонезийски занаяти, за да създаде място за магазин и ресторант в Хонконг - първият му проект в града (+ слайдшоу).

Sou Fujimoto е възложено от индонезийската хотелска марка PTT Family да създаде Potato Head Hong Kong - аванпост на популярния плажен клуб Bali на групата, проектиран от местния архитект Андра Матин.

Новото място включва малък кафене, магазин за домашни потреби и бар отпред, а ресторант и музикален салон, сгушен отзад.

На входа на магазина Фуджимото е създал струпване от тънки бели рамки, отекващи проекти като павилиона си „Serpentine Gallery 2013“. Те създават асортимент от дисплейни пространства в магазина, както и плот за кафе.

Тези бели линии са съчетани с геометричен модел, който украсява остъклената фасада, предназначен да озвучава стоманените решетки за сигурност, които покриват много от прозорците в Хонконг.

"Ефектът е прозрачна хомогенна фасада, която не се налага на квартала, но тихо - но впечатляващо - се откроява", коментира PTT Family.

Зад тезгяха за кафе металните рамки се променят по размер и форма, за да създадат серия от маси, закачалки и рафтове, които показват гамата на домашния прибор на компанията.

Отляво магазинът се слива с лентата, описана от екипа като "цветно и тропически вдъхновено пространство". Огледалните кутии, съдържащи растения, са окачени отгоре, подобно на тези на щанда на Fujimoto за Cassina на Milan Design Week 2014.

Мебелите включват комбинация от индонезийски дизайн и класика от средата на века, включително кожени фотьойли, проектирани от модернистката Марсел Брой. Целта беше да се създаде контраст с минималната естетика на Фуджимото.

Ресторантът, наречен Kaum, е скрит отвъд. Ниските тавани на стаята и тъмната декорация създават пространство, което е по-тихо и по-интимно.

Стените и таванът са облицовани с над 700 издълбани дървени панела, показващи цветни шарнирни шарки. Панелите са поръчани от майстор в Индонезия и те използват смес от боя и естествени пигменти.

Фамилията PTT описва тази стая като част от съпротивата на проекта. „Въвеждането в експлоатация на този изумителен брой дърворезби помогна да се предаде умението на по-младите поколения на селото, които са ги направили“, се казва в съобщението.