Anonim
UXUS проектира "постоянно временно" магазин за подаръци за разширения Tate Modern от Herzog & de Meuron

Амстердамското студио UXUS е проектирало магазин за подаръци с подвижни стелажи за новото разширение Tate Modern, което трябва да бъде отворено за обществеността тази седмица (+ слайдшоу).

Магазинът се помещава в основата на ъгловата галерия, проектирана от оригинални архитекти на Tate Modern Herzog & de Meuron.

Тя ще бъде разделена на три зони - общовалидна, специализирана и детска. Всяка зона се определя от материалната палитра, която използва различни акценти от дърво за дисплейните модули.

В целия магазин за подаръци, специално създадена система за подреждане на мебели и модули позволява дисплеи да бъдат пренастроени, за да бъдат в крак с променящите се изложби и събития.

В зоната на децата в рафтовете за книги са вградени ярко оцветени кръгли кубинки.

„Tate е новаторска глобална институция, която води на пътя в областта на изкуствата и сега чупи нова почва с опит на дребно на кръстопътя на културата и търговията“, заяви UXUS.

"[Магазинът] е проектиран като постоянно временно пространство с гъвкавостта да отговори на бързо променящия се график на изложбата и проекта на галерията."

UXUS, който преди това е проектирал пространства за Nike и K-Swiss, за първи път работи с Tate Modern, за да проектира изскачащ магазин за своето изложение Damien Hirst през 2012 година.

"Надеждата е новият търговски обект да даде възможност на галерията да генерира повече от собственото си финансиране чрез увеличаване на приходите от магазина", казаха те.

Швейцарската фирма за архитектура Herzog & de Meuron бе поканена да работи върху новото крило след успеха на дизайна си за основната сграда - преобразуване на бившата централа на Bankside, проектирана от Giles Gilbert Scott.

Перфорираните стени на новата добавка са предназначени да отговарят на 64-годишната тухлена зидария на старата електроцентрала, докато височината й е две трети от тази на вече несъществуващия комин.

„Искахме комбинираните елементи на Tate Modern, стари и нови, да бъдат изразени като цяло, да ги обединим и да функционират като единен организъм“, казаха Herzog & de Meuron, описвайки сградата през 2011 г.