Anonim

Естонският национален музей на Dorell Ghotmeh Tane заема място на бившата съветска авиобаза

Парижката архитектурна служба Dorell Ghotmeh Tane създаде нов дом за Националния музей на Естония - наклонена стъклена сграда с дължина 355 метра, която се издига от пистата на бивша съветска авиобаза близо до град Тарту (+ слайдшоу).

Dorell Ghotmeh Tane (DGT) спечели международен конкурс за проектиране на музея с предложението си за площадка в авиобазата, която се намира на четири километра североизточно от града.

Предвидено да бъде открито през октомври 2016 г., сградата от стъкло и бетон ще бъде домакин на изложби, представления и образователни дейности. Съоръженията вътре включват галерийни пространства, конферентна зала, публична библиотека, аудитории, учебни зали, офиси и място за съхранение на колекциите на музея.

Остъклените фасади се отличават с прецизен копринен екран, включващ повтарящ се бял мотив, съставен от традиционни осем-остри звезди.

"Звездата рисува абстракцията на василката, националното естонско цвете и разсъждава върху естонското народно наследство", каза архитект Лина Гхотме пред Dezeen. "През зимния сняг сградата приканва околния пейзаж в кожата си, следователно чувствително разлага собствената си монументалност."

Земята, която музейът заема някога, е принадлежала на имението Раади, което е било собственост на семейство на балтийски германски аристократи и по-късно е станало дом на оригиналния Естонски национален музей.

През 1940 г. 100 хектара земя на имението са реквизити, за да се създаде летище, което е било важна база за съветските бомбардировачи в продължение на 50 години. Имението е разрушено при бомбардировка по време на Втората световна война.

Дизайнът на DGT се стреми да възстанови сайта като място за култура и наслада в сърцето на местната общност, като същевременно признава и препраща към неговата неприятна и понякога болезнена история.

„Сградата се формира от разширението на бетонния под на авиобазата, който се превръща в покрива на сградата“, обясни Дан Дорел. "Лекият наклон на [покрива] олицетворява проекцията на нация, която се излита от проблемното минало в ново бъдеще."

Най-високата кота, която достига височина 14 метра, се сгъва навътре, за да образува каверно закътан двор, който насочва посетителите към входа.

От входа сградата се простира на 355 метра и постепенно намалява на височина, докато стигне до изхода в далечния край, където височината е само три метра. Няколко твърди обеми, съдържащи различните програмни елементи, са разпределени по дължината му.

Всяка от ъгловите фасади е облечена предимно в троен стъклопакет, предлагащ гледка към руините, изпъстрени около площадката.

"Широките отвори позволяват индиректна естествена светлина на северната фасада, където са разположени изложби и обществени пространства", добави Дорел. "В южната част на сградата всички офиси, библиотеки и учебни часове се възползват от слънчевото облъчване."

Снимка от Арп Карм