Anonim
Masatoshi Hirai преконфигурира Токио апартамент, за да създаде изцяло общо семейно жилищно пространство

Японският архитект Масатоши Хирай е обновил апартамент в Токио, като е създал една обща спалня, жилищно пространство и гардероб за своите обитатели (+ слайдшоу).

Проектът, наречен Team Living House, представлява основен ремонт на компактен апартамент, разположен на петия етаж на блок от 70-те години в центъра на Токио.

Дизайнът на Hirai се основава на искането на клиента за ново оформление, което ще помогне на двойката и двете им малки деца да прекарат повече време заедно в дома си.

Вместо да създава частни стаи за всеки индивид, местният архитект формира поредица от тематични общински пространства. В резултат на това семейството споделя една спалня, хол, бюро и дори килер.

"Клиентът заяви неволно, че иска да прекара брилянтно време заедно никъде другаде, освен в къщата си", каза Хирай.

"Винаги намирам, че къщите около нас са твърде далеч от реалността на живота и общностите на всяко семейство и всички те си приличат. Изглежда, че в семейния живот няма идентичност, което е нелепо."

Вместо това дизайнът на Hirai е съобразен с нуждите на семейство, което иска да се чувства заедно, дори когато се занимава с частни дейности като четене.

"Тази къща е като цял хол, но леко разделена на различни среди, за да подкрепи всеки член на семейството да се държи по свой начин", добави той.

Пространствата са организирани на три ленти под новосъздаден, троен сводест свод, таван, добавен от архитекта, за да създаде илюзията за по-голямо пространство.

Първият сегмент съдържа спалнята и голяма баня, вторият - кабинет и килер, а третият - комбинирана кухня, хол и трапезария с прилежаща тераса до входа.

Всеки сегмент има множество връзки със следващия, за да насърчи спонтанните маршрути през дома, което позволява на родителите и децата да се скитат свободно от салона, за да учат в спалнята.

"Тази нова връзка с външната среда носи на апартамента приятна атмосфера", каза Хирай. „Пространствата са разширени в различни посоки.“

В процеса на издигане на тавана бяха изложени някои от тромавите бетонни греди, които създават незавършен вид, който контрастира на обработената дограма, използвана при обновяването.