Anonim

Книжарница Zhongshuge-Hangzhou разполага с огледални тавани и опаковъчни рафтове за книги

Овална читалня със стъпаловиден стелаж и витрина с колони във формата на дърво са сред помещенията, проектирани от студио Шанхай XL-Muse за тази книжарница в Ханджоу, Китай (+ слайдшоу).

Магазинът Zhongshuge-Hangzhou е разположен в търговския комплекс Star Avenue в градския квартал Бинджан.

Интериорът е проектиран от XL-Muse, за да осигури разнообразие от уникални и потапящи среди за четене и пазаруване.

„Магазинът смесва определенията на книгите във всяко пространство, като отстоява обичайното уважение към книгите и знанията и влива в ума на читателите свещените книги чрез дизайна“, казаха архитектите.

Присъствието на магазина е огласено от стъклена стена, която минава покрай събор, покрит с текстове на различни езици.

Отвъд остъклената фасада изцяло бяло пространство е прекъснато от кръгли стълбове с интегрирани вертикални рафтове за показване на книги.

Колоните на дисплея са разпръснати из стаята в произволна подредба, предназначена да предизвика дървета, растящи в гора. Огледалните панели покриват тавана, създавайки илюзията, че тези колони са два пъти по-голяма от реалната им височина.

Огледалата се прилагат и върху стената, облицоваща далечната страна на пространството, така че цялата стая изглежда по-дълбока и отразява околната среда отвън.

„Стенното огледало удвоява напречното измерение, за да позволи на всички пространства от книги да изглеждат толкова неограничени, колкото реалната природа“, казаха архитектите. "Тези стълбове, подобни на дървета, стоят високи и излъчват светлината на знанието, за да се отдадат на всяка душа, която идва тук."

Зигзагообразните пейки са разположени по дължината на пространството, предназначени да представляват криволичеща рекичка, и осигуряват места за клиентите да кацнат, докато преследват заглавията на дисплея.

Естествената светлина, влизаща в пространството през стъклената стена, се допълва от светлини от бяла лента, облицоващи рафтовете за книги и фитинги, подобни на стълбове, които се простират от тавана, подобрявайки чистата и прохладна атмосфера на пространството.

Отварянето в огледалната стена води до стая, наречена „Коридор за четене“, която предлага по-тъмно и интимно място за разглеждане на основния екран на книги.

Рафтове от тъмно дърво, които подреждат стените от двете страни на стаята, се прекъсват от ъглови секции в по-светло дърво, които стърчат навън, придавайки на пространството по-разнообразна естетика.

Геометричните седалки и маси предлагат удобни места за спокойно четене, с леки фитинги, изработени от дървени ленти, хвърлящи топла осветеност по дължината на стаята.

Покритите с рафтове повърхности продължават около овалните стени на „Театър за четене“, до който се достига от коридора. Книгите също са включени в стъпаловидното сядане, което следва извивката на стените.

Подобно на коридора, театралното пространство се отличава с тъмни дървени повърхности и околно осветление, което създава уютно усещане.

Индивидуалните лампи за четене, вградени в пейките, добавят битов детайл, заедно с подплатени възглавнички, които предлагат комфорт.

Заключителната стая е специално за деца, съдържащи дисплеи, оформени като хайвер, влак, влак, пиратски кораб и балони с горещ въздух.

За пореден път огледалният таван удвоява възприемания обем на пространството и допълва формите на различни дисплеи, включително и рафтовете за весело движение.