Anonim
Nook Architects добавя нови отвори и свободно стоящи мебели към апартамента в Барселона

Тавани с сводове и открити тухлени стени предизвикват наследството на този апартамент в Барселона, който местната фирма Nook Architects преработи, за да използва по-добре неудобния съществуващ план (+ слайдшоу).

Наричан Сарденя, двустайният апартамент е разположен в сграда, първоначално построена около началото на 20-ти век в градския квартал Eixample.

Нук архитектите бяха помолени да контролират модернизацията му, като се съсредоточи върху подобряването на разпределението на естествената светлина и свързаността между общите помещения.

По-рано студиото е реновирало няколко резиденции в Барселона, включително двуетажна къща със стълби и мрежести прегради, разделящи зоните й за живеене и спане, и тесен апартамент с геометрични плочки за пода и пътеки за плъзгащи се прегради.

Етажният план на Сарденя включва някои необичайни пространства, включително скосени ъгли, където гредите, преминаващи през таваните, придобиват форма на вентилатор. Този тип таван е известен като каталунски свод.

"Искахме да подобрим функционалността на стария апартамент и да го адаптираме към нуждите на клиента", заяви Nook Architects пред Dezeen.

"Използвахме сложността на плана като положителен принос за новата дистрибуция, играейки се с отраженията на огледалото и неочакваната позиция на основната баня, която работи като голяма лампа, когато вратата й е затворена."

Първоначалното оформление на апартамента доведе до поредица от неудобни и тесни стаи, подредени около тесен централен коридор. Тези пространства бяха тъмни и затрудняваха инсталирането на неподвижни мебели и услуги.

Повечето от стаите са пренаредени, като само втора спалня и тоалетна са останали на първоначалните си места. Тоалетната е напълно преустроена и включва отделно стоящо тяло, което също съдържа склад за кухнята от другата страна.

За да гарантират, че интериорът се възползва максимално от наличната естествена светлина, архитектите са разположили основните жилищни пространства в съседство със стената, съдържащи по-голямата част от прозорците. Те добавиха и отвор в носеща стена, който позволява проникването на светлина в централните зони.

„Новият отвор на стената, свързващ кухнята с жилищното пространство, отвежда светлината към центъра на апартамента“, добавят архитектите, „и поставянето на голямата плъзгаща се врата на основната спалня до фасадата означава, че светлината идва от отвън помага да се озари основното пространство. "

Преди това кухнята беше прибрана в собствената си малка стая от централния коридор, но премахването на излишна трета спалня позволи да се премести в по-голямо пространство с по-добра връзка с хола.

Основната баня замества предишната кухня. Тя е отделена от останалата част от пространството с плъзгаща се врата с поликарбонатна повърхност, която излъчва нежен блясък, когато светлината вътре е включена.

Главната спалня беше преместена в скосения ъгъл на плана, за да разшири подовата си площ. Тя е отделена от хола с плъзгаща се врата, боядисана в същия жълт нюанс като преградната стена.

Просторното усещане на хола се подчертава от включването на огледален панел в горната част на стената. Това създава илюзията, че стената не достига тавана, а отражението на паралелните греди на тавана подсказва, че пространството продължава отвъд преградата.