Anonim

Narch създава колаж от декоративни плочки, като премахва стени в апартамент в Барселона

Архитектурното студио Narch е реновирало апартамент в Барселона, премахвайки много от вътрешните стени, за да създаде едно пространство с разнообразни шарени плочки (+ слайдшоу).

Историческият апартамент се намира в квартал Eixample в Барселона и разполага с редица декоративни подове, датиращи от началото на 20 век.

Нарч беше помолен да преобразува дома с площ 65 квадратни метра, за да създаде достатъчно голямо пространство за провеждане на семейни събития. За да постигнат това, дизайнерите премахват повечето вътрешни стени, създавайки по-правилно оформление с отворен план.

Но премахването на тези прегради имаше и друг ефект - подови плочки, които преди бяха затворени в отделни помещения, сега се появяват един до друг в една еклектична композиция.

Тези плочки, известни като енкаустични плочки, са традиционни в Барселона. Те са направени чрез изливане на различно пигментирана керамика във форма, преди да ги натиснете, за да създадете шаблон, който преминава точно.

Екипът достави допълнителни подови плочки от същия период, за да попълни всякакви отвори.

"Използвахме всички съществуващи мозайки, които можехме - да издърпаме всички плочки за пода, да ги почистим и да ги върнем отново, - но оригиналната кухня и баня имат неоригинални мозайки", казаха от студиото в Барселона пред Dezeen.

„Отидохме в разхвърлян магазин за антики и купихме други мозайки от началото на 20-ти век, които поставихме в нашата малка баня и кухненска зона“, продължиха те.

С новото оформление апартаментът разполага с две спални, които седят в двата края на план за крака с кучета, разделени от голямото жилищно пространство и баня.

Входът води директно в жилищното пространство, спестявайки ценната подова площ, която в противен случай би служила като фоайе. Стаята включва кухня, трапезария и фоайе и разполага с френски врати, които се отварят към чифт балкони.

Настилката с шарени служи като напомняне за оригиналното оформление, отдавайки почит на наследството на пространството. За да поставят допълнителен акцент върху тази настилка, архитектите разполагат с уреди и склад в краищата на помещенията, когато е възможно.

"Всички елементи се реорганизират в периметъра, като кухнята и складовите помещения се поставят по стените, за да се осигури пространствена и визуална приемственост", каза Нарх.

Стъклените врати се използват за екраниране на спалните, но те могат да се плъзгат назад, за да създадат едно голямо пространство. Те са направени от полу-непрозрачно стъкло, което позволява на светлината да се филтрира, но все още създава уединение.

„Решихме да използваме бяло ламинирано стъкло за плъзгащите се врати, защото искахме неутрален материал, за да подчертаем цвета на мозаечните шарки“, казаха от екипа.

"Друга причина е, че апартаментът е много дълбок, дълъг 14 метра, така че, използвайки стъклени плъзгащи се врати, светлината може да премине въпреки тях", обясниха те. "Това поражда усещане за лекота и също отразява околната среда."