Anonim
UUfie завършва леката клиника в Онтарио с полупрозрачни стени от поликарбонат

Канадското студио за архитектура UUfie е вмъкнало поликарбонатни прегради в медицинска клиника, като част от тях ги запълва със стъкло, за да създаде мъгляв „хоризонт“ (+ слайдшоу).

Дизайнерите получиха задача да създадат „икономичен, гъвкав, практичен и чист“ медицински кабинет в Онтарио.

За да постигнат това, те предвидили просто оформление на помещенията около централен коридор, но осъзнали, че тъй като единицата има прозорци само от едната страна, преградите ще създадат тъмен и неканен интериор.

Загрижеността за поверителността означаваше, че прозрачните стени не са опция, така че студиото използва полупрозрачни панели, които са по-непрозрачни в долната част и по-прозрачни отгоре.

Проектът носи името 1.4, след 1.4-метровата „хоризонт“, проектирана да бъде по средата между средното ниво на очите, когато седите и стоите.

"Клиниката има опит в два различни типа пространство: единият е откритост с прозрачност за визуална връзка и лекота, а другият е защитен за поверителност", казва базираното в Торонто студио пред Dezeen.

"Когато хората се изправят, те са в открито и прозрачно пространство, а когато седнат, имат повече уединение."

Вътрешните стени са изработени от поликарбонатни панели, които обикновено се използват за по-промишлени проекти. Панелите съдържат кухи камери, които са пълни с парчета от гладко стъкло.

Всяка от кухините е с малко по-различен размер, така че когато се налива едно и също количество стъкло, те се пълнят до различни нива, омекотявайки границата между двете нива на прозрачност.

„Умишлено използвахме деликатен, по-ръчно изработен и сложен процес за добавянето на счупено стъкло към всеки лист от поликарбонат на пчелна пита“, казаха дизайнерите.

"Количеството на счупеното стъкло във всяка клетка е едно и също, но размерът на всяка клетка е различен. Повдигане и придаване на друго измерение на много стандартен индустриален материал."

Линията на хоризонта продължава напречно, за да украси стените на клиниката. Тук дизайнерите са използвали два различни вида бяла боя - един матов и един гланц.

Разликата в отразяващата способност между двете части е фина, но блясъкът на долната част е предназначен да бъде по-устойчив на износване.

В основния коридор от тавана е окачен и поликарбонат, като зад него е разположено осветление, което създава разпръснато сияние в целия офис.

„Чрез дизайна на космоса и напластените елементи на точност и относителност се усеща медитативна атмосфера, предизвикваща впечатлението за поглед в безкраен хоризонт на огромен океан“, се казва в изявление на UUfie.

Докато в исторически план това е бил индустриален материал, поликарбонатът все повече се използва за търговски и жилищни проекти.