Anonim

Fala Atelier използва извита стена за оформяне на интериор с отворен план за исторически апартамент в Лисабон

Fala Atelier е изкопал апартамент от Лисабон от 19-ти век, създавайки непрекъсната дневна зона, рамкирана от нова полукръгла стена (+ слайдшоу).

Поредица от постепенни интервенции оставиха апартамент Chiado от 19-ти век фрагментиран, компрометирайки много от неговите оригинални детайли, така че базираното в Порто Fala Atelier беше възложено да извърши преустройството на интериора.

Накратко призовава да се запазят всички важни автентични детайли, като например декоративните корнизи на тавана, където е възможно. Архитектите успяха да постигнат това, като премахнаха много от неоригиналните стени, създавайки по-правилно оформление.

Вместо това те вмъкнаха полукръгла стена, която скрива баните и разделя „зоните за нощта и деня“ - дневните пространства са от едната страна, а три спални са разположени отзад.

Извиващата се стена, заедно с промените във височината на тавана и материала на пода, помагат да се определят отделни пространства в основното жилищно пространство, което е минимално обзаведено от собственика му, дизайнера на марката Грайс Якуб.

"Искахме да създадем непрекъсната зона за живеене, от кухнята до хола, и кръгът ни позволи лесно да го направим", каза архитект Филипе Магалхес пред Dezeen.

"Когато влезете, кривата ви води естествено към жилищната зона", добави той. "Като няма ръб или фуги, той плавно съчетава малката зала с трапезарията и така нататък, докато дългата бяла стена от противоположната страна осигурява усещане за приемственост."

Входът води директно в жилищното пространство. От тук кривината на стената води до леко повдигнат цокъл, разположен под спуснат таван, който оформя централната зона за хранене.

Голямо монохромно с обикновена маса и столове, тази зона е разположена между оживена кухня от едната страна и фоайе от другата.

„Жилищната зона е крайник, съставен от три ясно дефинирани момента, като същевременно е само едно пространство“, каза архитектът.

„За разлика от оригиналната фрагментирана типология на сградата, изборът на материали позволява по-ясно разбиране на различните моменти“, продължиха те.

Кухнята разполага със син геометричен под, добавящ разлив цвят на иначе приглушеното обзавеждане.

Облицовката допълва щорите, които са заменени от сини, неорнаментирани версии и ръчно боядисани в различни нюанси из целия апартамент.

За разлика от тях, холът е с дюшеме и е декориран в по-червени тонове.

Оригиналните корнизи вече ясно се виждат в жилищното пространство, както и в спалните, до които се влиза чрез комплекти двойни врати.