Anonim
Carpenter Lowings добавя отпечатано стъклено стълбище към апартамент в Хонконг

Това стъкло с шарени стъкла оформя центъра на апартамент в Хонконг и се извежда през светло прозорче към тераса на покрива с изглед към залива (+ слайдшоу).

Британският архитект Люк Лоунинг от Carpenter Lowings работи с американския скулптор Джеймс Карпентър върху дизайна на самостоятелното стълбище, което представлява сърцето на току-що обновения апартамент.

На 5, 5 метра височина стълбището се издига на цялата височина на двуетажното пространство.

Над него четириметровото покритие на покрива спомага за внасянето на естествена светлина в интериора, но също така се отваря и се осигурява достъп до покрива.

„Това стълбище само по себе си действа като дискретен и фин скулптурен елемент“, каза Лаунингс.

"Той е както естетичен, осигурява силен визуален фокус за жителите и посетителите, така и практичен, модулиращ дневната светлина за намаляване на суровите отблясъци и интензивната топлина на хонконгския климат."

"Привидната безтегловност на стълбището също помага да се създаде впечатление за плаваща, ефирна структура, а не такава, която доминира над жилищните зони", добави той.

"Светлината на небето се отразява от структурните стъклени панели през прозрачните стъпала на самата стълба дълбоко в долния етаж."

Светещата светлина е повдигната от два хидравлични овена. Той има вградени сензори, които не му позволяват да се затваря по препятствията, но които активират затваряне по време на внезапни пориви на вятъра.

Алармата прозвучава, когато стъклената врата се затвори, като помага да се предотврати случайно попадение на жителите на покрива.

Когато е затворен, светлинното осветление рамкира оглед на небето, което се отразява в двойка големи стъклени екрани, частично затварящи стълбището.

Тези стъклени паравани са отпечатани с линеен шаблон, който е предназначен да предизвиква падащ дъжд. Заедно с отраженията и жилетите мраморни повърхности на залата, те създават дезориентиращ ефект.

„Дизайнът демонстрира как значителни количества естествена светлина могат да бъдат пренесени в малки, сравнително компактни пространства и да ги превърнат в светли, приветливи зони“, каза дуетът.