Anonim

APA проектира театрален апартамент в Лондон за двама режисьори

Архитектурната фирма APA преобразува складово пространство в Лондон в апартамент за двама режисьори на театър и филм, като добави обем от сурова стомана, в който се помещава филмов архив и баня (+ слайдшоу).

Лондонското студио работеше заедно с режисьорката на киното и театъра Далия Ибелхауптайт и режисьор-режисьор Декстър Флетчер, за да гарантира, че апартаментът на Клеркенуел отразява личните интереси на двойката.

И Ибелхауптайт, и Флетчър бяха привлечени към обширните прозорци на апартамента, които преди обновяването бяха частично скрити от подредбата на помещенията. Прозорците, заедно с металните противопожарни врати, са единствените оригинални детайли, които остават непокътнати.

"Старата фабрика има грапавост, автентичност, което се хареса на Dexter, чийто филмов фон подкрепя любовта към архитектурата, гледана през обектив, в движение", заявиха дизайнерите. „Оперните умения на дизайнера на Dalia станаха дизайнерското ядро, около което се манипулираше пространството.“

Черен метален куб, повлиян от оригиналните противопожарни врати, беше добавен в средата на апартамента. Тук се помещава баня, архив за филми и книги и перални.

С повърхности, които се плъзгат отворени и затворени, кубът включва стени от сурова стомана, почернени мрежести паравани, метални рафтове, вдлъбнатини и декоративни ниши.

Всяка страна на куба се характеризира с различна функция. Едното е за четене и сън, друго за работа, както и кухненско пространство за приготвяне на храна и трапезария, и дневна зона за социализиране и релакс.

"Металната кутия представлява сърцевината на нашата творческа работа", казаха клиентите. "Режисьорът винаги взема празната черна кутия и с въображението си създава образи, истории, декори и архитектурни части в нея - цял материален свят, който от своя страна е изпълнен с емоционални пътувания на героите."

„Ето защо металната кутия вътре в апартамента изглежда доста затворена отвън, но има способността постоянно да се променя и да се развива, никога да не е еднаква“, продължиха те.

„Това е като живо парче и когато започнете да го отваряте, установявате, че в него има огромно количество филми, книги, целият голям архив от материали и снимки от нашите филми и театрални представления“

В кубчето се помещава и баня, която клиентите определят като "най-важното място в къщата".

В останалата част от апартамента монохромната палитра е подчертана от индустриална стомана блус, богати тъмнозелени зеленина и неочаквани текстури.

Изборът на материали и мебели е вдъхновен от семейните истории и пътуванията на двойката, които са направили заедно, включително масивни дъбови рафтове, екрани от черен ясен и планински климатични одеяла.

"Преди втората световна война дядото на Далия имаше фабрика за дърва, която правеше кибрит и дървени дъски в малък литовски град", каза Флетчър.

"Когато руснаците окупираха Литва и тя беше включена в СССР, тази фабрика беше основната причина да изпрати дядото на Далия и деветте му деца в ГУЛАГ в Сибир за осем години лагери за тежък труд."

„Въпреки че е родена дълго след това, тя си спомня от детството думите на дядо си - ако в гардероба има дебели дъбови рафтове - човекът се справя добре“, продължи той.

"Намерихме тази малка работилница в малко градче в Литва, което и до днес работи с истинския дъб, и ги помолихме да намерят най-добрия дъб за нашия гардероб."