Anonim
Отговорът на Сингапур на високата линия може да се простира на целия остров

Японската фирма Nikken Sekkei е избрана да трансформира 24-километрова отсечка от излязла от употреба сингапурска железница в парк High Line, който се простира на целия остров (+ слайдшоу).

Фирмата планира да създаде велосипедни пътеки, стени за катерене, природни резервати, места за сядане и водни функции по излезлия от употреба железопътен коридор, който се простира от жп гара Tanjong Pagar на юг до контролния пункт Woodlands на север.

Подобно на популярната High Line в Ню Йорк, проектът цели да създаде нова обществена атракция за Сингапур. Но с дължина от 24 километра, тя ще бъде 10 пъти по-дълга - свързване на поредица от различни крайградски райони.

„Ние уловихме тази възможност за дизайн, не само като задача за ландшафтен дизайн, но повече като проект за проектиране на обществено пространство“, каза Ватару Танака, директор на обществен дизайн в Nikken Sekkei.

"Ние предприехме проектния подход, за да интегрираме общностите, които железопътният коридор докосва в самия дизайн, за да направим наистина смислен публичен актив в по-широк градски контекст", каза той.

Предложението, наречено Lines of Life, беше избрано от органа за градско преустройство (URA) за победител в конкурса на Сингапурски железопътен коридор в края на 2015 г.

В кратката информация се призовава за цялостен основен план, включващ специфични дизайнерски решения за 10 ключови възли. Nikken Sekkei е разработил различна стратегия за всичките 10, с имена като Северен връх, Canal Village, Passage of Light и Green Connector.

Фирмата също е разделила обема на осем отличителни секции с общо 122 предложени точки за достъп.

Велосипедна пътека ще обхване цели 24 километра. Ясната табела също е ключов елемент в дизайна.

„Той представя визионерски идеи бившата влакова линия да бъде планирана и интегрирана безпроблемно с многообразната й обстановка в продължение на много години“, казва професорът от Университета на Фрайбург Улф Дайсинг, член на съдийската комисия.

„Планът е мъдър наръчник с блестящи идеи, който също е гъвкав по отношение на изпълнението“, добави той. „Зелените площи, пешеходните пътеки и велоалеите, както и околните разработки по железопътния коридор са изтъкани заедно по много убедителен начин.“

Фирмата има задачата да разработи предварителен дизайн и проучване за осъществимост за първоначален четирикилометров участък от коридора, наречен участък с подписа.

Сингапурският железопътен коридор е най-новият в поредица проекти, вдъхновени от High Line, който е проектиран от архитектите Diller Scofidio + Renfro, ландшафтни архитекти James Corner Field Operations и дизайнера за засаждане Piet Oudolf.

Други включват крайбрежна алея, свързваща градини и железопътни арки по лондонската река Темза, издигнат три километра парк в Италия и предложената от MVRDV Сеул Скайгард.

URA също посочи два спечелени проекта във връзка с конкурса. MKPL Architects и Turenscape International бяха наградени за жилищна и градинска схема покрай железопътния коридор, както и за плана си за адаптивно повторно използване на бившата гара Tanjong Pagar.

Основен план - кликнете за по-голямо изображение