Anonim
Пенда проектира меден „куфар“ за съхранение на картини за колекционер на изкуства в Хонконг

Медна облицована кутия за съхранение, излагане и продажба на картини ще стои в центъра на този апартамент в Хонконг, проектиран от Penda за един от най-големите колекционери на изкуства в Китай (+ слайдшоу).

Колекционерът поиска студиото, ръководено от архитекти Дейонг Сън и Крис Прехт, да превърнат апартамента с площ 200 квадратни метра в кула в Хонг Конг в пространство не за живеене, а за съхранение и продажба на картини.

"Клиентът е един от най-големите колекционери на изкуства в Китай", каза Прехт пред Dezeen. "И Хонконг е най-големият пазар за изкуство в Китай."

"Пространството е чисто за изкуство и за неговата колекция. Показване и продажба. Но не и за живот", продължи той. „Пространството не се използва често и обикновено е там, за да съхранява произведения на изкуството и от време на време кани някои клиенти да прегледат някои картини.“

Меки покрити люкове, врати и огромно чекмедже ще се развихрят от голям куб, за да разкрият ценни произведения на изкуството, и тапицирана бар зона, където колекционерът може да забавлява потенциалните купувачи.

Удобно бюро, рафтове и мека мебел ще висят от кутията, за да могат гостите да оценят гледката към града през редицата големи прозорци, която се движи по протежение на едната страна на апартамента.

Всеки компонент може да бъде изтеглен или избутан обратно на мястото си с дълга тръбна дръжка, направена от съвпадаща патинирана мед.

"Нашият дизайн е трансформираща се кутия, която реагира на рядкото използване на пространството", каза Прехт. „Като се има предвид програмата за рядко използвано пространство, ние представяме кутия, подобна на куфар, направена от матово-отразяващи медни панели.“

„Кутията може да бъде напълно отворена и интегрирана в пространството; по този начин, след като картините са показани, кутията може да бъде напълно сгъната, за да се закрепи произведението на изкуството, когато пространството не е заето.“

Пространството от суров бетон около кутията ще остане непроменено, като под перваза на прозореца ще бъде прибран само ред медни табуретки. Малки светлинни фитинги и врати, направени от мед, също ще обличат пространството.

Студиото се надява тази пестеливост да добави интригата на медната кутия и нейните отразяващи повърхности.

„Оставяйки останалата част от пространството в недокоснат груб бетон, медните предмети привличат вниманието, отразявайки естествената светлина в топъл, червен тон“, обясниха от студиото.

Строителството трябва да започне през февруари, след китайската нова година.

Penda е основана от Sun и Precht през 2013 г. и има офиси във Виена и Пекин. Наскоро студиото представи модулна бамбукова система за жилища и плановете си за покрита с растения кула във Виджаявада, Индия.