Архитектура

Atelier Rua екрани къмпинг съоръжения с бяла ламинирана фасада

Atelier Rua екрани къмпинг съоръжения с бяла ламинирана фасада
Anonim

Atelier Rua екрани португалски къмпинг съоръжения с бяла ламелна фасада

Екран от вертикални бели жалузи се извива около тези съоръжения за къмпингуващи в централна Португалия, проектиран от лисабонското студио Atelier Rua (+ слайдшоу).

Снимка от FG + SG

Къмпингът е разположен от другата страна на река Техо, известна също като Тегус, от град Абрантес.

Снимка от FG + SG

Предишните му съоръжения се помещавали в низ от отделни сгради между жилищна зона на юг и крайречната част на север.

Снимка от FG + SG

Схемата на Atelier Rua свързва тези съществуващи сгради с дълга обединяваща структура. Това създава нови покрити пространства в пролуките и свързваща галерия, която общата площ до 6 950 квадратни метра.

Снимка от FG + SG

"Идеята на тази сграда беше да обхване задната страна на съществуващите сгради, като определи нов край на малкия град, където тя стои", каза съучредителят на студио Луис Валенте пред Dezeen. „В известен смисъл неговата„ течна “форма заема оставените пространства между предшестващите сгради.“

Снимка от FG + SG

„Структурата му, отворена и пропусклива, позволява директна и постоянна връзка със зелената среда по цялото разширение на сградата“, добави той.

Снимка от Мигел Мансо

Северната фасада е направена от отворен екран от вертикални стоманени жалузи, затворени от фибростъкло, и змии, които обгръщат както старите, така и новите пространства.

Сградата е повдигната леко от земята, така че е достъпна чрез земни рампи и бетонни стъпала, които водят до големи отвори в летвите.

Снимка от Мигел Мансо

Фиксирани върху външната страна на фасадни дъски, които вървят около основата и горната част, жалузите са разположени на равни интервали по дължината на фасадата, като се извиват около извити ъгли.

Снимка от Мигел Мансо

"Те образуват воал или параван, който рамкира речния пейзаж на север", каза Вален.

Снимка от Мигел Мансо

Скатните покриви на по-старите сгради изскачат над едноетажната добавка. Те разполагат с приемна зона в западния край и двойка общи помещения за почивка, игра или събития в средата.

Снимка от Мигел Мансо

Пред тези стаи е разположено ново кафене, оборудвано с основни кухненски удобства и места за хранене, които се разливат върху непокритото пространство отпред.

Снимка от FG + SG

Баните, душовете и съблекалните са разположени по-нататък, образувайки блокове, подслоняващи дълги бетонни плотове, пробити от редица мивки.

Снимка от FG + SG

По уредената фасада пред мъжките душове минават още умивални, докато женската зона за къпане е прибрана в далечния край на сградата.

Снимка от FG + SG

Променящите се зони също обслужват обществено спортно игрище на обекта и е осигурено защитено съхранение на велосипеди за посетители.

Снимка от FG + SG

В цялата сграда услугите, минаващи по металния таван, са оставени изложени. Вътрешните стени са боядисани в бяло или са оставени като груб бетон, за да съответстват на пода.

Снимка от FG + SG

За други къмпинги Snøhetta възроди стара норвежка лодка за създаване на общежитие за деца, а Kevin Hirth предложи платформа за наблюдение, подобна на облаци, която плава сред дърветата в Колорадо.

Кредити за проекта:

Архитект: Ателие Руа Структури: Педро Виегас Технически екип: Луис Силвестър и Екоперфил