Anonim

Moreau Kusunoki Architectes печели конкурса Guggenheim Helsinki

Френската фирма Moreau Kusunoki Architectes е обявена за победител в конкурса Guggenheim Helsinki (+ слайдшоу).

Изображение от artefactorylab

Победителният дизайн на Море Кусуноки Архитектс бе избран от списък от шест, които бяха намалени от над 1751 участия в анонимния международен конкурс за дизайн.

Парижкото студио спечели конкуренцията от финалистите лондонското студио Асиф Хан, фирмата в Цюрих AGPS Architecture, Бруклин практикува Fake Industries Architectural Agonism, Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 от Щутгарт и австралийското студио SMAR Architecture.

Изображение от artefactorylab

Конкурсът, считан за един от най-важните през последните години, се организира от Фондация „Соломон Р. Гугенхайм“, която също организира семинарния конкурс за Музея на Гугенхайм Билбао, спечелен от Франк Гери през 1991 г.

Предложенията за музея в Хелзинки бяха въведени анонимно и преценявани от единадесетчленен състав, включващ основателя на Studio Gang Jeanne Gang и Yoshiharu Tsukamoto от Atelier Bow-Wow.

Изображение от artefactorylab

Дизайнът на Moreau Kusunoki Architectes включва струпване на тъмно облицовани павилиони с вдлъбнати покриви, които ще бъдат свързани от серия градински вътрешни дворове.

Гледка кула с остъклен връх ще се издигне от едната страна на площадката, за да осигури гледка към брега на града. Светлините в кулата ще осветяват върха на конструкцията през нощта като фар.

Свързано: прочетете всичките ни истории за състезанието в Гугенхайм в Хелзинки

"Архитектурата трябва да даде някаква емоция, тя трябва да внесе поезия в обществото", каза Море във видео, обсъждащо проекта. "Опитваме се да формализираме всички нужди на обществото."

"Виждам в този конкретен конкурс реална възможност, че можем да внесем нов вид архитектура, която би могла да изиграе нова роля в града."

Изображение от artefactorylab

Мястото, предложено за аванпост на музея в Хелзинки, е в района на Южното пристанище на града, близо до центъра на града.

"Схемата предлага колекция от свързани павилиони, всеки ориентиран да зачита градската мрежа и закотвен от наблюдателна кула", заяви журито на печелившия запис. „Сградата ще се свързва около покрит уличен пейзаж, който се разширява и свива според взаимодействието си с дискретните павилиони и е оживен от различни дейности.“

"Журито намери дизайна дълбоко уважен към сайта и обстановката, създавайки фрагментиран, неиерархичен, хоризонтален кампус от свързани павилиони, където изкуството и обществото могат да се срещнат и да се смесват", добавиха те. „Връзките между павилионите са добре обмислени, че позволяват непрекъснато преживяване в галерията, ако се налага.“