Anonim

Malmö Live на Schmidt Hammer Lassen е културен комплекс, проектиран като "малък град"

Скандинавската фирма Schmidt Hammer Lassen завърши културен комплекс от страната на канала в Малмьо, Швеция, включващ 1600-местна концертна зала, конферентен център и трио от хотелски кули (+ слайдшоу).

Разположен на Universitetsholmen, остров североизточно от центъра на Малме, комплексът Malmö Live обхваща 54 000 квадратни метра.

Schmidt Hammer Lassen Architects планираха оформлението на комплекса около идеята за „малък град“. Въпреки че всички съоръжения образуват една сграда, те изглеждат като група от различни форми.

„Разбихме строителната маса на по-малки образувания, които си взаимодействат с контекста, обясни архитектът и старши партньор Кристиан Алмарк. - Ясно дефинираните обеми също създават йерархия в начина, по който сградата се възприема“.

Всеки блок е с квадратна или правоъгълна форма, но всички те имат различни височини и ориентации, предназначени да съвпадат със съществуващите сгради в близост.

Концертната зала се намира в западния край на площадката, а конгресният център се намира в средата, а четирите блока, които съставляват хотела, вървят по източната граница.

Остъклените плочки бяха нанесени върху фасадите и на трите съоръжения, но оцветяването варира между бяло, златисто и червеникаво кафяво. Windows също съвпадат, въпреки че те се различават по мащаб и пропорция.

"Идеята беше да се създаде" къща на града ", включваща архитектоничните изрази на Малмьо, за да се развие сграда, която ще допринесе за съществуващия градски живот", обясни Алмарк. „Контекстът вдъхнови нашия избор на материали и цветове, както и различните размери на площите на сградата, но самият дизайн на сградата сочи бъдещето.“

Част от остъкляване по северната фасада бележи основния вход на Malmö Live, докато хотелът има отделен вход наред. Посетителите могат да влязат и през няколко врати по южната фасада, която се изравнява с алеята на канала.

"Качествените и диференцирани пространства се създават около сградата във връзка с околните сгради", добави Алмарк.

"Тези пространства включват общо пространство за кънки или гледане на футбол на голям екран, зелена паркова пътека, нова алея по канала на юг и две големи дървени палуби, които свързват водата и сградата", каза той.

Вътрешното оформление на сградата привлича влияние от средновековните градове и комбинацията от тесни улици и щедри плажове. Това е най-разпространено във входното фоайе, където по-големите места за събиране се преплитат с по-малки вдлъбнатини.

За разлика от екстериора, за вътрешните пространства е използвана смес от материали, включително груб черен бетон, камък, дърво и месинг.

Тази палитра се променя в концертната зала, която е завършена в дъб и месинг. Според Алмарк, целта е била да се постигне „абсолютно звучене от световна класа и стая с музикалност, която да работи с музиката, като сядане вътре на инструмент“.

"Резултатът е композиция от кубични елементи", каза той. "Всяка повърхност има функция, ъгъл и размер, които поддържат акустиката. Светлината е интегрирана в стените, така че настроението да може да се променя в зависимост от това какво се изпълнява в залата."