Anonim

Рейулф Рамстад завършва дървена църква с грандиозен шпил до норвежки фиорд

Студиото в Осло Рейулф Рамстад Аркитектер преосмисли традиционната норвежка църква на стълбовете, за да създаде модерен параклис, включващ сгънати дървени повърхности и огромен пирамидален образен шпиц (+ слайдшоу).

Базираният в Осло офис Reiulf Ramstad Arkitekter спечели конкурс за проектиране на общностната църква на 2250 квадратни метра за село Кнарвик в Хордаланд, Норвегия.

Построена в скалист склон, където се свикват четири фиорда, сградата се основава на формата на традиционната скандинавска стълбова църква - вид дървена рамка и стена, произхождаща от Средновековието, обикновено покрита със сложен покрив.

„Вдъхновена от местната традиция на норвежките църковни църкви, сградата използва ясни и елементарни геометрии, материали и конструкции“, казаха архитектите.

"Църквата сигнализира за нейната функция със сакрално достойнство и разпознаваема форма, където църковният шпил, светилището и параклисът са подчертани от възходящи плоскости на покрива."

Три триъгълни плоскости на покрива ъгъл нагоре от основата на шпиловата дървесина, която има малък кръст, прикрепен към върха си.

Сгънатата покривна конструкция е разположена в центъра, но се издига обратно в краищата, за да създаде прозорци на високо ниво. Тя достига най-високата си точка над амвона в предната част на църквата, в противоположния край на сградата от шпиона.

Външните стени са облечени в ивици от бор, които са предварително изтрити, за да създадат петна, оцветена, предназначена да помогне на сградата да се съчетае със селския пейзаж.

Алтернативни ивици от дърво и стъклопакет преминават през горните и долните нива на фасадата, обърната към улицата, придавайки на сградата облицован вид, а фините ивици създават решетка над кръгъл отвор за стъклопис.

„Сградата пропуска дневна светлина в обема си чрез напомнящи ланцет високи и тесни прозорци“, казаха архитектите. "През нощта топлото сияние на интериора разкрива дейностите на неговите религиозни и културни събития."

Посетителите получават достъп до двуетажната сграда на горното ниво, изкачвайки набор от широки бетонни стъпала. Остъкленият вход е леко вдлъбнат, създавайки някакъв подслон отгоре.

„Сградата е внимателно адаптирана към съществуващ хълм между изградена и естествена среда, като предоставя на църквата вдъхновяващ контекст на заобикалящия гит пейзаж“, казаха архитектите.

Въпреки че многогранният покрив предполага друго, сградата седи на обикновен правоъгълен план. Голямо фоайе и зала заемат горното ниво, а офис и заседателни зали са разположени на нивото отдолу.