Anonim
Flinders Lane Apartment от Clare Cousins ​​разполага с дървена кутия за спални и съхранение

Вторият ни проект днес от студиото в Мелбърн Clare Cousins ​​Architects е апартамент с една спалня, в който са поставени дървена кутия и мецанин платформа, за да създадете три допълнителни места за спане, без да губите жилищно пространство.

Собствениците на Flinders Lane Apartment, които очакваха първото си дете, поискаха от Clare Cousins ​​Architects да преобразуват вътрешния си град в Мелбърн с площ от 75 квадратни метра в пространство, което може да задоволи нуждите на младо семейство.

"Те имаха силна представа за естетическото, което искаха да постигнат. Те ни предоставиха страхотна колекция от изображения, включително някои от планинската къща на Atelier Bow Wow, и много примери за японски архитекти, които използват малки пространства по нетрадиционен начин", Клеър Братовчеди казаха на Dezeen.

„Този ​​кратък текст ни успокои, че можем да прокараме границите на„ типичния “апартамент и да представим въображаем дизайнерски отговор.“

Архитектите заменят бившата спалня на апартамента в Мелбърн с дървена кутия, изработена от шперплат с обръч-бор - светъл цвят австралийски дървен материал, в който се помещават две по-малки спални, всяка с дължина на легло. Те добавиха и място за спане на мецанин за гости близо до входа.

„С отпечатък от само 25 квадратни метра на човек, дизайнът минимизира зоните за спане на малкия апартамент и увеличава максимално жилищните и социалните пространства“, каза Братовчед, чиито предишни проекти включват къща за плаж от дървен материал на кокили и разширение на тухлена къща.

Спалнята на родителите е повдигната малко над пода и екранирана от жилищното пространство с три плъзгащи се врати, боядисани в тонални цветове, които допълват дървото. Стъпалата, водещи към спалнята, също се удвояват като допълнително място за сядане в хола.

"Плъзгащите екрани бяха повлияни от японските екрани на шоджи. Спалнята се захваща и става разширение на жизненото пространство, или може да бъде затворена за уединение", каза Братовчед.

Кутията за дървен материал също има стена за съхранение от едната страна, достъпна както от социалните пространства, така и от спалните, а отсрещната стена разполага с компактна работна станция, вградена в кът.

„В нашата все по-голяма потребителска култура има нещо спокойно и успокояващо в липсата на прекомерни„ неща “, каза Братовчед. „Внимателно обмисленото съхранение осигурява място за най-важното за всеки член на семейството, но същевременно ограничава потреблението и поставя по-голяма стойност на обектите, които са избрали да живеят.“

Ограничената палитра от материали е проектирана да подобри усещането за пространство в апартамента и също така да намали разходите. „Шперплатът е достъпен и лесно достъпен и голяма част от дограмата е проектирана така, че да бъде построена от дърводелец, като допълнително се свеждат до минимум разходите за строителство“, каза Кузинс.