Anonim

Сингапурският хотел, покрит с растения, е „вдъхновен от скални образувания“

Филм: Wong Mun Summ от WOHA обяснява как сингапурското студио се опита да пресъздаде геоложки форми в архитектурата на PARKROYAL на Pickering, която спечели категорията Хотели на миналия месец на фестивала „Вътре“.

PARKROYAL на Pickering by WOHA е хотел с 367 стаи на ръба на Сингапурския централен бизнес район, който разполага с големи балкони и тераси, покрити в 15 000 квадратни метра тропически растения.

"Искахме да създадем хотел в градина", обяснява Вонг. "Постигнахме повече от 200% от площта на обекта със замяна на зелено. Така зелените площи в сградата всъщност са по-големи от самия обект."

Балконите са направени от слоести плочи от контурен бетон, които продължават вътре в хотела в приемните зони на партера. Вонг обяснява, че са били уредени да предлагат природни пейзажи.

„Цялото вдъхновение идва от скалните образувания“, казва той. "Това е много органично усещане, което получаваш от сградата."

Той добавя: "Искахме да имитираме идеята за утаечния слой и това всъщност е съвсем очевидно от формата на различните слоеве в сградата. Всеки слой е набразден, така че да има повече сенки и да е по-изискан."

Самите хотелски стаи са по-прости в дизайна, но Вонг казва, че оформлението на всяка от тях е проектирано по отношение на градината отвън.

„Искахме да създадем много топло усещане, което се простира от градините“, казва той. „Стаите в хотела са конфигурирани по такъв начин, че всички стаи да гледат към небесните тераси. Не само получавате гледка към града, но и гледка към градината.“

Големите прозорци в спалните са разбити от неправилен модел от дървени мелиони, който се репликира от поръчаните мебели и обзавеждане вътре в стаите.

„Тъй като ние бяхме архитектите (както и интериорните дизайнери], искахме да се уверим, че има добър преход от архитектура към интериори“, казва Вонг. „Така че идеята беше да се превърнат [прозорците] в рамкиращи конструкции за шкафовете, рафтовете и дори арматурата на лампите.“

Вонг казва, че вярва, че хотелът може да се ползва както от минувачи, така и от гости.

„Успяхме да създадем сграда, с която човекът на улицата може да се свърже“, твърди той. „Доста често високите сгради са склонни да бъдат много абстрактни, почти липсващи в подробности. В този случай това, което се опитахме, е да хуманизираме небостъргача.

"От това се възползват не само гостите, но и хората, които обикалят из града."

Wong Mun Summ на сингапурско студио WOHA