Anonim

Центърът „Хайдар Алиев“ на Заха Хадид се издига от пейзажа в Баку

Заха Хадид Архитекти завърши Център „Хайдар Алиев“ в Баку, Азербайджан - културен център със стени, които се издигат безпроблемно от повърхността на заобикалящата площада (+ слайдшоу).

Снимка от Hufton + Crow

Съставена от поредица от припокриващи се течни повърхности, сградата е проектирана от Zaha Hadid Architects като основно място за изложби, концерти и други културни дейности в столицата на Азербайджан.

Снимка на Иван Баан

Стоманобетонните стоманобетонни панели създават вълнообразните повърхности на стената, докато прозорците и входовете са прорезани в отвори между различни обеми.

Снимка на Иван Баан

„Центърът се откъсва от твърдата и често монументална съветска архитектура, която е толкова разпространена в Баку, като се стреми вместо това да изрази чувствителността на азербайджанската култура и оптимизма на нация, която гледа към бъдещето“, заяви архитектът на проекта Saffet Kaya Bekiroglu.

Снимка на Иван Баан

Архитектът цитира орнаменталните модели и кривите форми на традиционната ислямска архитектура като ориентир за дизайна.

Снимка на Иван Баан

"Нашето намерение беше да се свържем с това историческо разбиране на архитектурата, не чрез използването на мимикрия или ограничаващо придържане към иконографията на миналото, а по-скоро чрез разработване на твърда съвременна интерпретация, отразяваща по-нюансирано разбиране", каза той.

Снимка от Hufton + Crow

Бетонна конструкция беше комбинирана със стоманена космическа рамка за създаване на сложните геометрии на конструкцията, но всички вертикални колони са скрити вътре в стените на завесите.

Снимка от Hufton + Crow

Гладките повърхности на екстериора продължават през интериора на сградата, където големи пространства без колони се помещават в различни приложения, включително библиотека, музей и аудитория с 1000 места.

Снимка от Hufton + Crow

Подредените балкони позволяват гледка между различни етажи и помещения, а осветлението е прорязано в тесни вдлъбнатини със стените.

Снимка от Hufton + Crow

Заха Хадид Архитекти, която също наскоро завърши сграда на библиотеката във Виенския университет по икономика и бизнес, спечели конкурс за проектиране на Център „Хейдар Алиев“ през 2007 г. Фирмата също работи в момента в планински музей в Италия и 215-метров небостъргач. за Маями

Снимка от Hufton + Crow

Прочетете за описание от Saffet Kaya Bekiroglu:

Център „Хейдар Алиев“

Като част от бившия Съветски съюз, урбанизмът и архитектурата на Баку, столицата на Азербайджан на западния бряг на Каспийско море, бяха силно повлияни от планирането на тази епоха. След независимостта си през 1991 г. Азербайджан инвестира много в модернизиране и развитие на инфраструктурата и архитектурата на Баку, отклонявайки се от наследството си от нормативния съветски модернизъм.

Снимка от Hufton + Crow

Заха Хадид Архитекти бе назначена за архитекти на дизайна на центъра „Гейдар Алиев“ след конкурс през 2007 г. Центърът, предназначен да се превърне в основна сграда за културните програми на нацията, се откъсва от твърдата и често монументална съветска архитектура, която е толкова разпространена в Баку, стремеж вместо това да изрази чувствителността на азерската култура и оптимизма на една нация, която гледа към бъдещето.

Снимка от Hufton + Crow

Концепция за дизайн

Дизайнът на центъра „Гейдар Алиев“ установява непрекъсната, течна връзка между заобикалящата го площадка и вътрешността на сградата. Плазата като повърхност на земята; достъпна за всички като част от градската тъкан на Баку, се издига, за да обхване еднакво обществено вътрешно пространство и да определи последователност от пространства за събития, посветени на колективното честване на съвременната и традиционната азерска култура.

Снимка от Hufton + Crow

Разработените формации като вълнообразни, бифуркации, гънки и наклони модифицират тази повърхност на плаза в архитектурен пейзаж, който изпълнява множество функции: посрещане, прегръщане и насочване на посетителите през различни нива на интериора. С този жест сградата размива конвенционалното разграничаване между архитектурен обект и градски пейзаж, сграден плик и градска площада, фигура и земя, интериор и екстериор.

Снимка от Hufton + Crow

Флуидността в архитектурата не е нова за този регион. В историческата ислямска архитектура редовете, решетките или поредиците от колони се стичат до безкрайност като дървета в гора, създавайки неиерархично пространство. Непрекъснатите калиграфски и орнаментални модели се движат от килими към стени, стени до тавани, тавани до куполи, установявайки безпроблемни връзки и размиващи разлики между архитектурни елементи и земята, която обитават.

Снимка на Иван Баан

Нашето намерение беше да се свържем с историческото разбиране на архитектурата, не чрез използването на мимикрия или ограничаващо придържане към иконографията на миналото, а по-скоро чрез разработване на твърда съвременна интерпретация, отразяваща по-нюансирано разбиране.

Снимка на Иван Баан

В отговор на топографския отвесен спад, който преди това раздели обекта на две, проектът въвежда точно терасиран пейзаж, който установява алтернативни връзки и маршрути между обществена площадка, сграда и подземен паркинг. Това решение избягва допълнително разкопаване и сметища и успешно превръща първоначалния недостатък на обекта в ключова конструктивна характеристика.

Снимка на Иван Баан

Геометрия, структура, същественост

Един от най-критичните и предизвикателни елементи на проекта беше архитектурното развитие на кожата на сградата. Нашата амбиция да постигнем повърхност толкова непрекъсната, че тя да изглежда хомогенна, изискваше широк спектър от различни функции, строителна логика и технически системи трябваше да бъдат обединени и интегрирани в обвивката на сградата. Усъвършенстваните изчисления позволяват непрекъснат контрол и комуникация на тези сложности сред многобройните участници в проекта.

Снимка на Иван Баан

Центърът „Гейдар Алиев“ се състои основно от две сътрудничещи системи: бетонна конструкция, комбинирана с космическа рамкова система. За да се постигнат мащабни пространства без колони, които позволяват на посетителя да почувства плавността на интериора, вертикалните структурни елементи се поглъщат от системата на обвивката и стените. Конкретната геометрия на повърхността насърчава нетрадиционните структурни решения, като например въвеждането на извити „колони за багаж“, за да се постигне обратното отлепване на повърхността от земята на запад от сградата и „заострянето“ на конусите на конзолните греди, които поддържат плик за сграда на изток от обекта.

Снимка от Hufton + Crow

Системата за космическа рамка даде възможност за изграждане на структура в свободна форма и спести значително време през целия процес на изграждане, докато подструктурата беше разработена така, че да включва гъвкава връзка между твърдата решетка на космическата рамка и свободно оформените външни облицовъчни шевове. Тези шевове са получени от процес на рационализиране на сложната геометрия, използване и естетика на проекта.

Снимка от Hufton + Crow

Стоманобетонният армиран бетон (GFRC) и подсилен полиестер от стъклени влакна (GFRP) са избрани като идеални облицовъчни материали, тъй като позволяват мощната пластичност на дизайна на сградата, като в същото време отговарят на много различни функционални изисквания, свързани с различни ситуации: плаза, преход зони и плик.

Снимка от Hufton + Crow

В тази архитектурна композиция, ако повърхността е музиката, тогава шевовете между панелите са ритъмът. Бяха проведени множество проучвания на геометрията на повърхността, за да се рационализира панелите, като същевременно се поддържа приемственост в цялата сграда и пейзаж. Шевовете насърчават по-доброто разбиране на мащаба на проекта. Те наблягат на непрекъснатото преобразуване и подразбиращото се движение на неговата флуидна геометрия, предлагайки прагматично решение на практически проблеми в строителството като производство, обработка, транспорт и монтаж; и отговор на технически проблеми, като приспособяване на движението поради отклонение, външни натоварвания, промяна на температурата, сеизмична активност и натоварване на вятъра.

Снимка от Hufton + Crow

За да се подчертае непрекъснатата връзка между външността и интериора на сградата, осветлението на Център „Гейдар Алиев“ е много внимателно обмислено. Стратегията за дизайн на осветлението разграничава дневното и нощното четене на сградата.

Снимка на Иван Баан

През деня обемът на сградата отразява светлината, като постоянно променя външния вид на центъра според времето на деня и гледната точка. Използването на полуотражателно стъкло придава мъчителни отблясъци вътре, предизвиква любопитство, без да разкрива траекторията на течността на пространствата вътре. През нощта този герой постепенно се трансформира с помощта на осветление, което се измива от вътрешността върху външните повърхности, разгръщайки формалната композиция, за да разкрие нейното съдържание и поддържане на плавността между вътрешността и екстериора.

Снимка от Hufton + Crow