Anonim

Обиколка Bois-le-Prêtre от Фредерик Друот, Ан Лакатан и Жан-Филип Васал

Този ремонт на рушащ се кула от 60-те години на миналия век в Париж, наречен "Алкатраз", оглави категорията за архитектура на тазгодишните награди "Дизайн на годината" и е в ход за най-голямата награда, която ще бъде обявена тази вечер (+ слайдшоу).

16-етажната обиколка Bois-le-Prêtre, първоначално проектирана от френския архитект Реймънд Лопес, съдържа 96 апартамента в северните покрайнини на града, но след 60 години отлежаване и пренебрегване сградата се нуждаеше от основен ремонт, за да се приспособи настаняването съвременни стандарти.

Френският архитект Фредерик Друот си партнира с Ан Лакатан и Жан-Филип Васал от Lacaton & Vassal при спечеления конкурс редизайн. Обновяването им включваше разширяване на подовите плочи навън, за да се увеличи размерът на помещенията плюс създаване на нови оранжерии и балкони.

Фасада от гофриран алуминий облицова новата външност на кулата, преплетена с големи прозорци и остъклени балкони. Стъклото от пода до тавана разделя апартаментите от новите тераси, за да пусне повече естествена светлина във всяко жилище.

Архитектът Аманда Левете на съдийския панел „Дизайн на годината“ определи проекта като „умно и елегантно решение“, което е „далеч от обичайния козметичен подход, който не заблуждава никого“. Тя допълни: „Завършена с половината от цената на събарянето и новото строителство, това е примерен урок за използване на интелигентно мислене и изобретателност, за да се трансформират пренебрегвани части от нашите градове.

Tour Bois-le-Prêtre е един от победителите в седемте категории на Наградите за дизайни на годината, заедно със сгъваемо колело и аптечка, които могат да пътуват до развиващите се страни между бутилките на Coca-Cola. Общият победител ще бъде обявен по-късно днес.

Други реновирани жилищни блокове, които представихме, включват кула, заобиколена от балкони, подобни на панделка. Вижте още ремонти на Dezeen.

Ето няколко думи от архитектите и някои детайли на проекта на френски:

Метаморфозата на кулата Bois-le-Prêtre

Преобразуване на 100 социални жилища, експлоатация в зает обект и високо качество на околната среда, 5 Bld du Bois le Prêtre, Париж 17ème

Проектът на метаморфозата на кулата "Bois Le Prêtre" се състои в радикална трансформация на условията за комфорт и обитаемост на 100-те резиденции на окупираната сграда. Кулата, построена през 1962 г. от архитекта Реймънд Лопес, се развива на 50 м височина, 16 нива, обслужващи всяка от тях 4 или 8 резиденции.

Чрез добавяне на отопляеми разширения, зимни градини и балкони, общата повърхност на произход от 8900 м2 се пренася на 12460 м2. Тази нова организация на повърхности и прецизните технически подобрения позволяват адаптиране на офертата за наем, като същевременно отговарят чрез създаването на нови типологии на нуждите на семействата, връщането на варовик в достъпа до всички жилища, пасивно намаляване на потреблението на енергия над 50%, главно чрез добавяне на зимните градини.

Maître d'ouvrage: PARIS HABITAT
Архитектски мандатар: Фредерик Друо Архитектура
Асоциации на архитектите: Ан Лакатан и Жан Филип Васал

Etudes Fluide: INEX
Структура на Etudes: VP Green Economie: E2I
Акустика: Gui Jourdan

Sécurité incendie et accessibilité: Vulcanéo
Пилотен МО: BATSCOP
Повърхност SHON: 12 460 m2 (няма 8900m2

Стойност: 11, 2 евро HT
Livraison (en cours): октомври 2011 г.
Мисии: Мисия де база + Диагностика + Концерт
Спецификации: Travaux и сайтът притежават Сертификация CERQAL HQE

По-горе: Обиколка Буа-ле-Притре преди ремонта

Горе: типичен етажен план - щракнете за по-голямо изображение

Горе: дълъг раздел - щракнете за по-голямо изображение

Горе: напречно сечение - щракнете за по-голямо изображение

Отгоре: северна кота

Отгоре: западна кота