Anonim
Museu de Arte do Rio от Bernardes + Jacobsen Arquitetura

Бразилската фирма Бернардес + Якобсен Аркитетура с всички погледи към Рио преди Световната купа през 2014 г. и Олимпийските игри 2016 г. е групирала три излезли от строя сгради под вълнообразен покрив, за да създаде нов музей на изкуствата и училище по изкуствата (+ слайдшоу + снимки от Леонардо Финоти).

Museu de Arte do Rio, който беше открит миналия месец, заема обновения интериор на Palacete Dom João, дворец от началото на ХХ век до площад Мауа в пристанището на Рио. Междувременно училището Escola do Olhar е вмъкнато в бивша полицейска сграда и автогара в съседство.

Вдъхновен от формата на вълните, Bernardes + Jacobsen Arquitetura добави вълнообразен бетонен балдахин над двете сгради, приютявайки нов бар на открито и пространство за събития на покривите.

"Имахме предизвикателството да предложим икона", каза архитект Бернардо Якобсен пред Rio Times. "По-модерната сграда имаше два допълнителни етажа, така че елиминирахме тези, за да балансираме комплекта. Тогава изградихме вълна над двата, почти като летящ обект."

Музеят на изкуството включва осем галерии с двойна височина, разположени на четири почти еднакви етажа. Входът на приземния етаж води през центъра на фасадата, където посетителите могат или да се насочат право към изложбите, или да се качат до покрива.

Съседното училище е повдигната структура, поддържана от пилоти. Архитектите са почистили площта на партера, за да създадат обществен площад, а малка скулптурна площ е разположена редом.

Три нива на класни стаи, работилници и изложбени зали започват на първия етаж, плюс библиотека и аудитория са разположени на четвъртия етаж и мост свързва двете сгради на следващото ниво нагоре.

Museu de Arte do Rio отвори за публика с четири еклектични изложби на бразилско и международно изкуство.

По-горе: план на сайта - кликнете за по-голямо изображение

Обновеният дворец няма да бъде единственият музей, завършен преди Олимпийските игри през 2016 година. Музеят на изображението и звука Рио от Дилер Скофидио + Ренфро и Каса Дарос, музей на латиноамериканското изкуство, от Пауло Мендес да Роша, също ще бъдат открити през следващите три години. Вижте още архитектура в Бразилия на Dezeen.

По-горе: план на партер - кликнете за по-голямо изображение

Вижте още фотография на Леонардо Финоти в Dezeen или на уебсайта на фотографа.

По-горе: ниво на мецанин - кликнете за по-голямо изображение

Прочетете за повече подробности за проекта от Jacobsen Arquitetura:

MAR - Художествен музей на Рио

Нашето предизвикателство беше да обединим три съществуващи сгради с различни архитектурни характеристики, за да се помещава Museu de Arte do Rio, училището "A Escola do Olhar", както и културни и развлекателни пространства. Съществуващите сгради, дворецът "Palacete Dom João", полицейската сграда и старата централна автогара на Рио, свързани са част от главното градско преустройство в историческия център на Рио де Жанейро. За всяка конструкция анализирахме различни нива на запазване.

Горе: план на първия етаж - щракнете за по-голямо изображение

Първата стъпка беше да се създаде система за потоци, която да позволява на музея и училището да работят интегрирано и ефективно. Затова предложихме да се създаде окачен площад на покрива на полицейската сграда, който ще обедини всички достъпи и ще бъде домакин на бар и зона за културни събития и свободно време. Следователно посещението ще бъде отгоре надолу.

Горе: план на втория етаж - щракнете за по-голямо изображение

Установено е, че дворецът, поради голямата си височина на тавана и безплатен структурен план, трябва да побира изложбените площи на музея. Полицейската сграда се използва за училището, аудиториите, мултимедийните изложбени площи, административните зони и зоните на служителите в комплекса.

Горе: план на трети етаж - щракнете за по-голямо изображение

Кокилите, използвани в момента като достъп до пътя, ще се превърнат в голямо фоайе за целия комплекс и ще държат изложбените площи на скулптурата. Достъпът ще се контролира между двете сгради, характеризирайки това празно пространство като вътрешно, отворено и покрито. Маркировката на пътя, елемент от наследството, изброени от града, ще се използва за тоалетни, склад и район на товарене, разтоварване и депозити.

Горе: план на четвърти етаж - щракнете за по-голямо изображение

Връзката и циркулацията на посетителите между двете сгради под формата на окачен подиум ще принадлежат към тази нова сграда, представяща възможно най-необичайното състояние.

Горе: план на петия етаж - щракнете за по-голямо изображение

За сградата на полицията предлагаме окачването на последния етаж, за да се балансира височината на двете сгради, както и подмяната на зидарията за затваряне на фасадни профили с помощта на полупрозрачно стъкло, което прави конструкционната система от вдлъбнати колони видима и разкрива щриховете.

Горе: план на шести етаж - щракнете за по-голямо изображение

Накрая като основен белег на проекта предложихме окаченият квадрат да има абстрактна и въздушна форма. Течна и изключително лека структура, симулираща вълните на водната повърхност. Поетичен архитектурен характер, пълен със смисъл, прост и в същото време модерен по отношение на структурното изчисление. Този елемент трябва да се вижда близо и далеч, и отдолу към този, който пристига в Праца Мауа, отгоре от онези, които са в Моро да Консейсао.