Anonim

Ресторант Noma от Копенхаген

Датското студио Space Copenhagen направи основен ремонт на интериора на копенхагенската заведения Noma, която тази година беше обявена за „най-добър ресторант в света“ за трети път подред (+ слайдшоу).

Дизайнерите са заменили кафявите нюанси на оригиналния интериор с приглушени черни и сиви тонове, а също са заменили масите и столовете с такива от колекцията Ren, които са проектирали за мебелна марка Stellar Works.

Мехови наметала висяха над столовете преди, а дизайнерите добавиха повече над новите.

"Ние почувствахме голямо значение за защитата на честното, земно усещане на ресторанта и балансирането му с изисканост на детайлите и елегантността", обясниха дизайнерите Петер Бундгаард Рюцу и Синь Биндслев Хенриксен. "Много се отнасяше до използването на органични материали като дърво, камък, кожа, месинг и лен по нов начин; материали, които стареят красиво във времето."

Нов дъбов под преминава през целия ресторант, докато нова стена определя пространството в салона, а барът е възстановен с помощта на тъмно дърво и месинг.

"Най-радикалната промяна беше редизайнът на салонната зона", каза Биндслев Хенриксен, преди да обясни как обновяването придава на ресторанта по-уютно северно чувство. Цитирайки думите на готвача и собственика Рене Реджепи, тя каза: „Сякаш ресторантът се е преместил на 1000 километра на север“.

По-рано тази година архитектите 3XN превърнаха склада на Noma в експериментална хранителна лаборатория.

Ние също включихме Noma като част от нашия доклад за кръстосаното опрашване между световете на храните и дизайна.

Вижте още истории за ресторанти »

Ето изявление на Peter Bundgaard Rützou и Signe Bindslev Henriksen:

"Пълното обновяване трябваше да се осъществи, докато екипът на NOMA беше в Лондон по време на Олимпиадата, оставяйки ни общ работен период по-малко от три седмици. Времето беше само по себе си предизвикателство, но и фактът, че NOMA се намира в стара изброените складови сгради представиха много ограничения.

Работата с NOMA толкова години създава взаимно уважение и разбиране както на пространството, но и на мисленето, ценностите и предпочитанията на всички участващи хора. Това прави диалогът и комуникацията много лесни, което винаги е много ценно за творчески процес. Но в началото всички смятахме, че NOMA трябва да бъде обърната с главата надолу, че трябва да направим нещо съвсем ново и неочаквано. След доста дълъг първоначален период на скициране, всички стигнахме до извода, че изглежда принудено и претенциозно за място като NOMA да направи нещо твърде концептуално или формално превъзходно - независимо дали е модерно, носталгично или комбинация от двете. Рене Реджепи определи своето виждане: важно е пространството да не се възприема като повърхностен слой между клиента и реалното изживяване на храната.

Решихме да уважаваме и защитаваме съществуващата атмосфера на NOMA, но работим внимателно с пространството и функционалните елементи по отношение на детайлите, тактилните повърхности, цветовете - повече или по-малко като табло за настроение 1: 1 от мостри, дърво, камък, кожа и др. текстил, мебели. баланс между грубия и изискания детайл и елегантността.

Построихме тухлена стена в салона и променихме целия етаж на красив дъбов под от Динесен с падаща ширина, което направи огромна разлика в атмосферата. Освен че не правехме много реално строителство на място, променихме почти всичко друго.

Всички мебели, повърхности, завеси, боядисани повърхности, тоалетни са изцяло променени или санирани. Особено салонната зона включваше доста строителство. Изграждаме дълга тухлена стена, обърната към останалата част от сградата, за да получим по-определено място за салон, а дългият масивен бар е заменен с пространствени елементи в сиво дърво и месинг - монтирани в колоните, което създава съвсем различен поток и отвореност на пространство.