Архитектура

Angkasa Raya от Buro Ole Scheeren | Dezeen

Angkasa Raya от Buro Ole Scheeren | Dezeen
Anonim

Ангкаса Рая от Буро Оле Шерен

Архитект Оле Шерен е проектирал небостъргач за Куала Лумпур, който през средата му ще се реже на четири етажа висока тропическа градина.

Кулата на Ангкаса Рая ще бъде висока 268 метра и ще бъде разположена заедно с кулите-близнаци Петронас, които бяха най-високите сгради в света между 1998 и 2004 година.

Ресторант, бар и безкраен басейн ще бъдат сгушени сред градинските етажи, докато 280 апартамента ще заемат етажите по-горе.

В долните нива на сградата ще се помещават магазини, кафенета, паркинги и молитвени стаи.

Луксозен хотел ще бъде разположен в по-малък съседен блок.

Строителството трябва да започне в началото на 2012 г.

Оле Шерен преди беше партньор в OMA, където ръководи дизайна на Китайската централна телевизионна станция в Пекин, но напусна през 2010 г., за да създаде своя собствена фирма - вижте по-ранната ни Dezeen Wire.

Ето описание на проекта от Buro Ole Scheeren:

Оле Шерен ще построи забележителна кула в Куала Лумпур

Оле Шерен, архитектът зад една от най-емблематичните сгради на 21-ви век, централата на CCTV в Пекин, днес разкри своя дизайн за нова забележителна кула в сърцето на Куала Лумпур. 268-метровата кула, Ангкаса Рая, бе открита днес на официална церемония в столицата и ще стои като символ на многообразното и мултикултурно общество на Малайзия.

През 1998 г. Куала Лумпур направи световна новина за изграждането на най-високите небостъргачи в света - кулите-близнаци Петронас. Днес Малайзия отново ще се появи на световната сцена със зашеметяващо ново архитектурно произведение, което променя представата за това какъв може да бъде небостъргачът и как се свързва с града, като кани живота в балансиращите си височини и визуално го прожектира обратно в градското пейзаж.

По поръчка на водещия малайзийски предприемач Sunrise Berhad (член на UEM Land Holdings Berhad), новата кула ще стои директно срещу Петронас, предлагайки нови архитектурни качества на жизнеността на вътрешното ядро ​​на града. Вместо единична маса, Angkasa Raya се състои от три кубични обеми, които изглежда се движат над отворени хоризонтални слоеве. "Нивата на земята" образуват взаимосвързана спирала както на пешеходната, така и на автомобилната циркулация и привличат многообразието на уличния пейзаж в сградата. Множество обществени пространства и дейности, включително магазини, хранителен корт, паркинги, тераси и молитвени помещения внасят градски живот в прозрачните купчини, докато тропическата природа нахлува и оживява многобройните си нива.

 Второ степче от хоризонтални плочи се повдига във въздуха и зависва над града. Тези „нива на небето“ съдържат ресторант, бар и многофункционални пространства на фона на буйната растителност, давайки на обществеността достъп до една от най-спиращите дъха гледки на града през нейния силует и съседните кули-близнаци. Трите плаващи блока приютяват високия клас Сервизни резиденции, луксозен хотел и премиум офиси.

Ангкаса Рая демонстрира възможности за разширяване на живота и дейностите в сърцето на една от големите столици на Азия. Пищните зелени градини и тераси предлагат интимности в рамките на изключителната градска плътност на околните метрополии, докато внимателно засенчени фасади и естествено вентилиран атриум подчертават екологичната отговорност на дизайна.

Със събарянето на съществуващата сграда на обекта, завършена през август 2011 г., строителството трябва да започне през първото тримесечие на 2012 г.

ProjectAngkasa Raya Описание на проекта

Angkasa Raya, разположен в столицата на Малайзия на кръстовището на Jalan Ampang и Jalan P. Ramlee, директно през известните кули-близнаци Petronas в сърцето на градския център на Куала Лумпур (KLCC), представя нова типология в дизайна на небостъргачи на високи сгради което открито изразява обитаването на различни градски дейности в тропическа среда и улавя жизнеността на многостранната култура на града.

Angkasa Raya се състои от пет различни елемента - три плаващи повдигнати кулови блока и две многостепенни зони на отворени хоризонтални плочи - които са автономни, но свързани помежду си в уникално подредена и изместваща се конфигурация от разнообразни функционални и градски типологии. Вместо да се състезава с Кулите-близнаци под формата на друг "близнак" или да се смеси в заобикалящия контекст на единни кули на подиум, Ангкаса Рая предлага нов съвременен прочит на столицата и стои като икона на хармоничния и динамичен баланс на културното многообразие и многообразие на Малайзия.

На височина от 268 метра над 65 етажа и 165 000 квадратни метра строителна площ, Angkasa Raya разполага с премиум офиси, луксозен хотел и сервизни резиденции. Всяка функция заема един от трите правоъгълни обеми, които чрез взаимната си подкрепа и деликатен баланс генерират единство, което е едновременно многократно и симбиотично.

 "Ground Levels", поредица от отворени хоризонтални плочи, внасят градския живот в сградата и разгръщат две взаимосвързани спирали на автомобилната и пешеходната циркулация, смесване на подписи на дребно, ресторанти / кафенета, хранителен корт и молитвени стаи с изобилие на открито зеленина и градски улици. Множеството траектории се изтласкват през откритите нива и предлагат множество улични преживявания от взаимосвързани дейности. Грандиозно стълбище посреща обществото на втория етаж на нивата на земята и осигурява кът за сядане, наподобяващ амфитеатър. Кулите-близнаци Петронас и Сурия KLCC.

Преминавайки отвъд типичния модел на инертни многостепенни подиуми за паркиране, отворената рамка на нивата на земята въвежда и разширява съвместното съществуване на градски дейности и инжектира вълнуващи обществени пространства в сърцето на сградата. Докато многоетажните подиуми за паркиране обикновено се разглеждат като градски затруднения, този интегриран модел на многофункционална дейност на закрито и външно помещение обединява мултикултурни програми в система за гражданско приобщаване и обществена достъпност.

На виртуалната пресечка между трите кулови блока, на 120 метра над града, са разположени четири нива на тропическа зеленина и столична дейност: небесните нива. Катапултирането на обществената енергия на земните нива към небето, бар за подпис и ресторант с външни тераси за хранене, басейн с безкраен край, както и многофункционална банкетна зала, бизнес шезлонги и заседателни зали предлагат първокласна работа и свободно време в пищна среда с ефектни издигнати гледки към драматичния силует.

Service Residences, семейство от висок клас етажна собственост, са разположени в горния блок на кулата от етаж 37 до 64 и групирани около естествено вентилиран атриум. Над 280 единици студиа, апартаменти с една и три спални и дуплекси, както и мезонети се възползват от зашеметяващата гледка към околния градски пейзаж.

 Луксозният хотел заема по-малкия обем на кулата с лице към Джалан Ампанг. С повече от 200 апартамента с различна големина, отличителен тип краткосрочно жилище в града допълва предложенията на Angkasa Raya.

Премиум офисите в най-ниския и най-големия блок на кулите осигуряват гъвкава подова площ, обърната към кулите-близнаци Petronas на един от най-престижните адреси в града.

Внимателно калибрираното компенсиране на обемите на кулата с нивата на земята и небето създава серия от открити пейзажи и тераси на открито, които осигуряват многобройни моменти на тропичност, които пресичат Angkasa Raya под формата на буйна растителност, като по този начин се увеличава максимално количеството зелени площи в гъстата растителност сайт. Гостите на хотела ще се радват на специални удобства, включително бизнес център, клубно фоайе и кафене, фитнес център и открит скута. Service Residences са също оборудвани със собствен набор от специализирани съоръжения на върха на небесните нива - обиколен басейн, джакузи, детски басейн, фитнес зала и обширна озеленена градина.

Фасадите на кулата са облицовани с модулно алуминиево засенчване, геометрично оптимизирано и внимателно ориентирано за намаляване на слънчевата топлинна печалба под интензивното тропическо слънце и допринася за значителна икономия на енергия чрез пасивни средства. Други екологични характеристики включват естествено вентилиран атриум в кулата на Residences, което елиминира необходимостта от климатизация и рециркулация. Чрез свързване на атриума чрез поредица от мащабни празнини към обвивката на сградата, се осигурява естествена дневна светлина по цялото вертикално пространство, докато в атриума се създават общи места за сядане и тропически салони. Събиране на дъждовна вода, повторно напояване на ландшафта, изолирани зелени покриви и естествените ефекти на засенчване на хоризонталните плочи на нивата на земята и небето ефективно намаляват консумацията на енергия и вода и оптимизират въглеродния отпечатък на сградата.