Anonim

Hermès Rive Gauche от RDAI

Френските архитекти RDAI завършиха този нов парижки бутик за модна марка Hermès в сградата на басейна от 30-те години на миналия век.

Hermès Rive Gauche разполага с три деветметрови дървени павилиона, направени от пепелни летви, всеки от които помещава колекциите на Hermès.

Четвърта дървена конструкция очертава стълбището, което води посетители от входа в бившия басейн.

Подът на зоната на басейна е покрит с мозаечни плочки.

Повече за Hermès в Dezeen »

Още дребно на Dezeen »

Снимките са на Michel Denancé, освен ако не е посочено друго.

Ето още няколко подробности от Hèrmes:

Hermès е поверил агенцията RDAI, която е отговорна за проектирането на всички магазини на Hermès по целия свят, с дизайна на ново пространство, еднолично и неочаквано в Париж. Hermès създава магазин в плувен басейн … Огромен обем, празен. Впечатление повече от пространство, отколкото от повърхността. И сега, в края на проект, който добави, но не го отне, басейнът Лутетия, в сърцето на квартал Сен Жермен-де-Пре, Париж, се превъплати в първия бутик на Ермес на Левия бряг.

Архитектурният проект, ръководен от Дени Монтел и екипите на RDAI, смесва контрасти и допълнения. Той се представяше повече по обем, отколкото по площ, в м3 повече, отколкото в м2. В крайна сметка това е интервенция едновременно радикална и удивително нежна.

Записан като исторически паметник от 2005 г., басейнът, построен през 1935 г., има силен архитектоничен характер и завладяваща идентичност, този на Арт Деко - той е в духа на своята епоха. След затварянето си, басейнът претърпя разнообразни и разнообразни приложения и беше трансформиран. Предизвикателството беше да се преведат в космоса някои от присъщите за Hermès ценности: наследство и модерност, savoir-faire и творение.

Проектът има двойна цел. На първо място, за да се спази, запази и преосмисли архитектурата на басейна. Единствената важна модификация беше покритието на басейна с помощта на бетонна композитна подова плоча, поддържана от лека конструкция. Отдолу басейнът е изцяло запазен. Фасадата, издаваща се на rue de Sèvres, е запазила първоначалния си вид.

След това, за да разкажа друга история, тази, която е решително съвременна. Това се оформя чрез появата на три монументални колиби от пепел, които едновременно нарушават съществуващите обеми и разговарят с тях. Нахлуването на онова, което някога е било басейна от тези колиби, гъвкаво, леко и номадски, предполага създаването на къщи в рамките на къщата.

Промяна на мащаба, покана да се скитат, да се носят, което създава мощна магия … Навсякъде движенията изглеждат естествени, те са течни, пулсации. Блещукането на водата, която някога е била тук, се предизвиква по фин начин тонове на мозайките, в ефектите на светлините … Какво съществува и какво е добавено, обратното в странна хармония. Те са цели, допълват се.

Входът

В подножието на елегантна жилищна сграда от средата на 30-те години, фасадата на магазина на Hermès е дискретна. Входният портик в центъра между два прозореца, нищо, което да намеква за изненадата, чакаща веднъж през вратите …

Входът е като леко преобърнат, хоризонтален, който привлича един безвъзвратно към светлината отзад, към това, което беше басейнът на Лутетия. Входът в магазина трябва да функционира като вкусен капан, в който посетителят се оставя да се плъзне, от пресичане прага на вратите на улицата, докато стигне до басейна и странните му обитатели, колибите.

За да го напътстват, перспективите са подчертани и модифицирани от незабележимо свиване, по-скоро като страните на фонтана Médicis в люксембургската градина. Леко наклоненият таван, стените са извити и облегнати навътре, покрити с дъбови летви, които оставят вдлъбнатини отворени, сякаш плаващи в материя. Въведение, изпълнено с мистерии, подтикващи човек да се потопи в тази нова къща на Hermès.

Хижите

Четири павилиона с органичен дизайн, в който някои ще разпознаят познати форми от растителния или животинския свят или от детството … Други ще оприличат тези колиби, които заемат обема на плувния басейн, до гнездата на птиците тисерин. Тези павилиони с различна форма и размери са изградени от пепелно дърво. Те са самоносещи конструкции, които почиват върху система от тъкани дървени летви (профил 6x4cm) с двоен радиус на извивките. Документацията и триизмерното изчертаване на сложната геометрия на всяка колиба стана възможно благодарение на компютърния скрипт, написан за всяка от тях.

Издигайки се на повече от 9 м височина, те се навеждат постепенно, сякаш са привлечени от светлините. Хижите съхраняват колекциите на Hermès. Изглежда те просто се бяха отказали от земята, придавайки на проекта номадското му измерение.

Четвъртата колиба, която изглежда легнала, очертава стълбището, което естествено води посетителя към басейна и образува връзката между входа и откритото пространство на басейна.

Осветлението

В такъв обем осветлението е от решаващо значение. Цялото пространство е окъпано в естествена светлина, която прониква през трите големи светлинни светлини над атриума, омекотени само от метален екран. През нощта светлинните светлини се осветяват, за да се избегне ефект на "черна дупка".

За да се избегне поставянето на пространствата с изглед към басейна, в който преди се помещавали съблекалните, на сянка, ефектите трябваше да бъдат измерени, контрастите, които иначе биха били прекалено сурови. Всички вертикални панели следователно също са леко осветени.

Над снимката е на Бруно Клергу

Хълмистите стени в бяла мазилка, които вървят около приземния етаж, са осветени отгоре с LED лента със скрит от гледката източник на светлина.

Над снимката е на Бруно Клергу

Осветени от интериора, колибите изглеждат като гигантски фенери. Осветително устройство, вградено в пода, осветява техните сводове от решетено дърво.

Всяка хижа има голям полилей, съставен от двоен пръстен от окачена дървесина. Рафтът е осветен от интегрирана и невидима LED лента.

Над снимката е на Бруно Клергу

Мозайките

Басейнът на Лутетия е минерален свят. Подовете, колоните, стълбищата са покрити с мозайки, счупени плочки или гранитогрес. Съществуващите декоративни елементи на пода и стените са запазени и реставрирани.

Чрез играта на тази трансформация този свят откри няколко нови форми на изразяване …

Над снимката е на Бруно Клергу

Във входа на магазина мозаечен килим с гръцки мотиви (кимване към подовата настилка на магазина Hermès в 24 Faubourg Saint-Honoré) посреща посетителите. Следвайки това желание за съгласуваност, стъпалата и щрангове на голямото новосъздадено стълбище са в гранито.

Като допълнение към това усъвършенстване, подовете на помещенията, които са по-малко видими за посетителите (като монтирането на помещенията, баните), са обработени в счупени плочки. Това е средство за записване на тези нови пространства в историята на басейна. Повърхността на басейна е украсена с мозаечно покритие, чиято текстура и състав на керамични и стъклени мозаечни плочки предизвикват движението на вълните. Блестящи и матови тесери в различни размери и в множество цветове и бяло злато сякаш вибрират, докато човек се движи наоколо. Случайният подход към композицията в градуирани тонове създава ефекти на дълбочина и искри, подчертани от играта на светлината.

Кликнете за по-голямо изображение

Кликнете за по-голямо изображение

Кликнете за по-голямо изображение

Кликнете за по-голямо изображение

Кликнете за по-голямо изображение

Вижте също:

Магазин за черница от
Universal Design Studio
Първата десет на Dezeen:
магазини
Дърво Павилион от Wing Yi Hui & Lap Ming Wong