Anonim

Спортен център Parc de la Ciutadella от Batlle i Roig Arquitectes

Фотографът Филипо Поли ни е дал изображения на нов спортен център в Барселона от каталунски архитекти Batlle i Roig.

Спортен център Parc de la Ciutadella, построен в една от най-плътните части на града, огражда останки от стените от 18-ти век на цитаделата в Барселона.

Старите стени се виждат отвътре на спортния център.

Ето малко текст от архитектите:

Спортен център Parc de la Ciutadella, Барселона

Кварталът на Ciutat Vella, един от най-гъсто населените в Барселона с 111 290 жители, е в постоянното търсене на открити пространства като места за необходимите удобства. Изградената му тъкан е третата най-гъста в града с 24 876 жители / км2, и това, заедно с историческите останки в недрата, означава, че намирането на подходящи места за съоръжения понякога изисква планиране и инженерни операции, които биха били немислими в други сектори. от града.

Едно от удобствата, които липсват в областта, беше спортен център с площ около 4500 м2, включващ закрит баскетболен корт с регулаторни размери, многофункционален открит корт, закрит и открит плувен басейн, фитнес зала, която може да бъде разделена на различни пространства, както и съответните съблекални и бани. В общата рамка на преразглеждането на генералния план на Parc de la Ciutadella, заложен в района на Ciutat Vella, беше решено да се отдели значителна зона за спортна възможност, която да замени и подобри някои открити кортове, които се срещнаха с голям успех сред местното население, до портата към парка в края на Avinguda Marqués de l'Argentera.

Обектът, избран за благоустройството, продължава линията на сградите, които формират фасадата на Parc de la Ciutadella на Passeig Picasso: бившият ресторант на Международното изложение от 1888 г., сега Музеят на зоологията, проектиран от Lluís Domènech i Montaner; Стъклената къща на Josep Amargós i Samaranch; Музеят на геологията и природните науки на Антони Ровира и Триас и накрая къщата на сенките на Йозеп Фонсере и Местрес.

Първоначалният проект за Parc de la Ciutadella, изготвен през 1873 г., също от Fontseré, предвиждаше изграждането на друга сграда до портата Marquès de l'Argentera за завършване на низ от сгради, обграждащи парка от страната на Ciutat Vella. Предложението включва етажен план от приблизително 750 м2. Близостта му до волиера включваше преустройство на клетките и предлагане на ново оформление (виж проекта за клетките на Macaw за Барселона зоопарк).

Проектът цели да хармонизира мащаба на спортния център с този на другите сгради на парка, като организира програмата да заеме минималния отпечатък, без да се издига над останалите сгради. За тази цел основните приложения (спортен корт, басейн и съблекални) са разположени на сутерен, приблизително на 3, 5 метра под нивото на парка. Приземният етаж, на нивото на улицата, съдържа общото фоайе и входния контрол към етажите с ограничен достъп. Той също така осигурява безплатен достъп до многоетажното сядане на спортния корт и връзка през сградата от Пасег Пикасо до Парк де ла Сютадела, както в случая със Стъклената къща.

Първият етаж разполага с многофункционални фитнес и фитнес помещения, а на втория етаж се помещава останалата част от програмата, изисквана от този тип удобство (медицински център, инсталации и др.), Както и включване на открит плувен басейн със свързаните с него услуги. Тази високоетажна организация използва разликата в помещението между спортния център и басейна, за да терасира сградата и да намали общата височина до 14 метра, значително по-ниска от съседните сгради и дори по-ниска от околните дървета.

По време на предварителния проект на обекта са намерени останки от стените на бившата Цитадела, построена през 1714 г. от цар Фелипе V, на пет метра под нивото на парка. Архитектурното качество и археологическата стойност на останките ни подтикнаха да адаптираме проекта към оформлението на стените и да ги оставим на оглед на посетителите, поне около басейна. Тяхното оформление разграничава и отделя зоната за отдих от басейна, с плитка изкопа, за да се защитят руините.

Екстериорът на сградата, подобно на другите конструкции в Пасег Пикасо, служи за ограждане на парка, а също така поставя основите за бъдещите помещения по Пасег де ла Circumval·lació. Поради тази причина на приземния етаж е дадено стъкло, което търси максимална прозрачност между улицата и парка. Останалите етажи се редуват остъклени и плътни облицовки, според тяхната употреба. Накрая сградата е облицована с дървени ламели, за да осигури слънчева защита, да се слее с дърветата и да установи връзка с къщата на Shade.

Отгоре: план на партера

Архитекти: Енрик Батле, Джоан Ройг, архитекти

Сътрудници: Франческо Пуиг, архитект, Ориол Марин, технически архитект, Херардо Родригес, инженер, СТАТИКА, структура, INGSEMAT, инсталации

Дата на проектиране: 2005 г.

Дата на строителство: 2009 г.

Клиент: Foment de Ciutat Vella, SA