Anonim

Детска градина в Rosales del Canal от Magén Arquitectos

Ето няколко снимки на детска градина в Сарагоса, Испания, от испанския офис Magén Arquitectos.

Разположена в жилищния район на града Розалес дел Канал, сградата включва девет класни стаи, подредени около вътрешен двор.

Всяка класна стая има таван във формата на пирамида със светлинна светлина в зенита и тази форма се повтаря в по-голямата трапезария.

Отделните сгради са свързани с покрити пътеки.

Снимките са на Хесус Гранада.

Следната информация е от архитектите:

Детска градина в Rosales del Canal

Детската градина в Розалес дел Канал е разположена в район на жилищни растежи в югозападната част на Сарагоса. Това е първата фаза на учебно заведение, което ще бъде завършено със сградата на основното образование. В съответствие с критериите за достъпност и за предпочитане ориентирана към юг ориентирана към учебните пространства, трите сгради - Детска градина, трапезария / гимназия и начална - са подредени в U-образна форма по периметъра на парцела.

Детската градина е хоризонтална конструкция, която разработва програма за преподаване на девет звена, около независима детска площадка от южната страна на обекта. Непрекъсната линейна веранда между различните сгради. Двете основни идеи, съществували в началото на проекта, се основават на специалното възприятие на децата от изградената среда.

Първата идея е свързана с мащаба и се опитва да комбинира общите обеми на общественото заведение с по-интимния и вътрешен мащаб, който трябва да придружава детето. Втората идея изпълнява концепцията на центъра като значим опит в пространствено отношение, свързан с творческия свят на децата. Предложението има връзка с сензорната връзка между децата и архитектурата, чрез използването на пространство, светлина, материалност и цвят.

Разположението и конструктивната логика на проекта също отговарят на определящия фактор за необходимостта от изпълнение на строителните работи за четири месеца и половина. Основната единица на училището е класната стая. Предложението обръща специално внимание на конфигурацията на това пространство, установявайки връзка между тази основна употреба и форма, която може да бъде идентифицирана като архитектоничен елемент, който има пространствено, структурно и конструктивно единство. С квадратен план, пресечената с пирамида покривка на тези пространства, завършена със светлинна светлина, отговаря както на първичната идентификация на наклонения покрив със защитния покрив на къщата, така и на предимствата на височината и допълнителното осветление в класните стаи,

По-голямата височина подобрява топлинните условия през лятото, а зенитното осветление противодейства на светещите контрасти отвътре, получавайки по-хомогенно естествено осветление. Формата на покрива на класните стаи се повтаря, за да покрие значителни пространства, които заемат по-голяма площ, като многофункционалната зала и трапезарията. От външната страна покривното покритие определя профила и петата фасада на центъра, видими от къщите, разположени от другата страна на парцела.

Общата конфигурация на сградата отговаря на ясно организационни критерии, поставяйки класните стаи около вътрешния двор, като тоалетните и сервизните помещения са разположени помежду им и се съобщават отвътре с коридора и отвън с вътрешния двор през непрекъснатата външна веранда. Фоайето, многофункционалната зала и административната зона, състояща се от приемната, общата стая на учителите и административните и управленски кабинети, свързани с достъпа до сградата, изпълняват функционалната програма. Остъклените пространства на класните стаи, които гледат към вътрешния двор, са защитени от слънчева радиация от моторизирани летви, които също съществуват на светлината. Те се използват за потъмняване на класните стаи в периоди на почивка. В интериора завършеността на стените и покривите с перфорирани ламинирани панели и кръгове с различен диаметър подобрява условията за акустичен комфорт и характеризира вътрешното пространство.

Кликнете за по-голямо изображение

Проектът генерира четири диференцирани външни пространства: входният вътрешен двор, където обширна веранда свързва достъпа до двете сгради, където децата могат да бъдат взети; основният вътрешен вътрешен двор има различни зони и текстури: различни дървесни видове, фонтани, морава, пясъчник, бетонна настилка и зона за игра с гумени павета; вътрешния двор, свързан с многофункционалната зала, разположена до улицата, и с морава и дървета; и вътрешния двор, който осветява фоайето, с присъствието на много старо маслиново дърво.

Кликнете за по-голямо изображение

Модулните системи, базирани на лека и суха конструкция, бяха счетени за подходящи поради необходимостта конструкцията да бъде извършена възможно най-бързо. Вентилираната фасада от фенолни панели, завършени с естествени дървени и слънчеви защитни ламели (хоризонтални анодизирани алуминиеви или вертикални алуминиеви, боядисани в цвят, в зависимост от случая) определят външната обвивка на сградите.

Кликнете за по-голямо изображение

Комбинацията от хоризонтални и вертикални дървени плоскости и цветни дъски образува очевидно приключенска композиция, която въвежда игрив въздух в строгата модулация на 1, 20 х 2, 40 м на фасадата, в съответствие с естеството на сградата. Ориентацията на сградата, топлинната инертност на фасадите и слънчевите защитни елементи, заедно с инсталирането на слънчеви колектори, системата с лъчисти подове и механичната вентилация насърчават добрите енергийни характеристики на сградите.

Кликнете за по-голямо изображение

Местоположение: Сарагоса, Испания.

Архитекти: Magén Arquitectos (Jaime Magén, Fco. Javier Magén)

Разработчик: Правителството на Арагон

Площ: 1.790, 22 м2

Бюджет: 1.936.546, 98 €

Строителна компания: Gótico Construcciones y Rehabilitaciones SA

Вижте също: