Anonim

Къща за разпространение от ФОРМА / Kouichi Kimura Architects

Японско студио FORM / Kouichi Kimura завършиха къща в Шига, Япония, която се разпростира от централния двор.

Наречен „Къща на разпространението“, едноетажният дом разполага с трапезария, баня и спалня, граничеща с двора, докато хол и будистки олтар са разположени по-дълбоко в къщата, по-далеч от пряка дневна светлина.

Скала в двора и кулата от едната страна на сградата са предназначени да отвлекат погледа на жителите от околните сгради.

Снимките са на Takumi Ota.

Текстът, който следва, е от Kouichi Kimura:

Къща на разпространение

Това е къщата за двойка на възраст 30 години.

Когато започнах да проектирам къщата, клиентът поиска холът да бъде свързан с японска стая и в японската стая да бъде назначен будистки олтар.

Тези две искания силно ми напомниха на „японското“ пространство, което се превърна в отправна точка за направата на цялата концепция за архитектурата и за проектирането на тази къща.

За да се възползваме добре от просторната площадка, планирахме едноетажна сграда, която огражда двор. За пространство в японски стил, в което да оцените градината, плоската сграда отразява естетическите ценности на японците.

Избягвахме дневната и японската стая да не са изправени пред двора, който позволява само косвена светлина да достига до тези помещения. Следователно пространствата стават тъмни, придавайки "японски" вкус.

Това поражда очакване и за слънчевия двор. Можете да усетите яркостта на двора само когато стигнете до трапезарията отвъд хола.

За разлика от тях трапезарията, стаите за легло и банята са изправени пред двора, поемайки много слънчева светлина.

Дворът, който изглежда като абстракция на японската градина, се отличава с внимателно разположената естествена скала и кулата, която се издига вертикално от външната стена.

Тези два елемента са предназначени да съберат линията на зрението на хората в стаята и по този начин да задържат вниманието им далеч от светския пейзаж, разширяващ се извън архитектурата.

За тази къща внимателно се обмисля връзката между двора и всяка стая, за да се определи положението.