Anonim

Къща Антеро де Кументал от Мануел Мая Гомес

Фотографът Фернандо Гуера ни изпрати своите снимки на вита стълба, облицована с шкафове от португалския архитект Мануел Мая Гомес.

Стълбището представлява част от проект, наречен House Antero de Quental, който включва преобразуването на бившия дом на поет от XIX век в литературен център.

Стълбището се спира през два етажа и в кула.

Рафтовете са осветени обратно през полупрозрачен плексиглас и ще съдържат 6000 книги.

Следната информация е от Manuel Maia Gomes:

АНТЕРО КЪЩА КЪЩА

Възстановителните творби на тази сграда, където е направено за домакинство на институция, отговаряща за разпространението на литературното наследство на местни и национални писатели, философи и поети.

Тази къща, в която поетът и философ Антеро де Кентал е живял от 1881 г. до 1891 г., е била преди около 30 години, предмет на творби, които напълно са унищожили образа на първоначалната му форма.

Интериорът беше напълно съборен, като остана само част от външните стени.

Вътрешните стени, където са заменени от конструкция, състояща се от бетонни колони и греди, изпълнени с куха керамична тухла.

Предварителните работи за разрушаване на съществуващите елементи на изграждане са идентифицирали основите на старите стени, които са реконструирани по традиционната технология, използвайки гранитен камък.

Можем да заключим, че де обемът и преграждането на къщата, която сега е възстановена, е близо до старата сграда, в която е живял поетът, с изключение на сега променения интериор, за да се получат по-големи помещения, като се поддържа основната битова типология.

Сградата, която има две нива, включва "псевдо кула" с повече от два етажа.

Тази типология се повтаря в града, който служи за установяване на влизане на плавателни съдове в устието на реката.

Тези два етажа в света с ограничени размери се вземат от стълби, за да има достъп до него.

По този начин, нашият проект приема това ограничение и предлага инсталирането на библиотеката на това място с капацитет от 6 000 книги, спираловидното й подреждане с кръгла форма позволява едно превъзходно разпределение на книгите към всяка друга разпоредба, подобрявайки по този начин наличното пространство.

Той също така служи на символично ниво, за да въведе знанията на поета, който е живял в тази къща, чрез неограничено извитата линия, проектирана в пространството, за необходимото преоткриване на помещението.

Използваме традиционните материали, камък, мазилка, осигуряващи нови стоки като подово отопление и вентилация.

Подът е покрит с рециклирана дървесина, изрязан от стари структурни греди, съставящи един неправилен кафеникав цвят на това смолено дърво, контрастиращ с бялата картина, използвана в стените и таваните, дава усещане за използвано пространство.

Структурата на спиралната библиотека е направена от стомана, образуваща един цилиндър, поддържащ стълбите, без да докосва стените.

Светлината идва над и зад структурата чрез полупрозрачни плексигли, като по този начин светлината се проектира върху книгите, така както трябва да зарадват своите читатели.

Прочетете още:
  • Интериори